Capitalismul și scăderea natalității – Sau cum să pui greșit o problemă




Un autor de la Ziarul Financiar a lansat acum câteva zile o teorie care deși conține un sâmbure de adevăr ratează esența problemei. Rezumat, Cristian Hostiuc susține că apariția liniilor aeriene low-cost (adică a opțiunii de a călători mai ieftin) este de vină pentru scăderea natalității în România. Pe lângă Ryan Air, domnul Hostiuc indică și alte așa zise cauze ale scăderii natalității cum ar fi accesul femeilor tinere la locuri de muncă mai bune și dorința lor de a acumula avere și a se bucura de opțiunile pe care le au. În logica acestei teorii, dacă fetele ar fi fost forțate de circumstanțe mai precare, atunci natalitatea ar fi fost mai mare, deci vina pentru scăderea natalității o poartă piața liberă și cantitatea enormă de opțiuni pe care aceasta le produce.

Ori aici este problema. Cum te poți lamenta că ai prea multe opțiuni? Alegerea este la tine, femeie sau bărbat. Opțiunile nu țin loc de creier, coloană vertebrală sau suflet. Valorile astea se formează la fiecare, individual, în familie, în comunitate, la biserică, etc. Deci, dacă unii se trezesc la 35 de ani că nu au făcut un copil deși poate și-ar fi dorit unul, nu e nici vina companiilor low-cost, nici a multinaționalelor care crează locuri de muncă, nici a H&M-ului sau a McDonalds-ului, nici a cluburilor ci vina lor, directă (dacă trebuie să vorbim de o vină).

Clenciul este că prea puțină lume spune că libertatea de a alege dintr-un număr imens de opțiuni (am copil, merg în City Break, îmi deschid o firmă) vine la pachet cu responsabilitatea personală. Că odată ce crește numărul de opțiuni trebuie să ne crească și nouă capacitatea de a ne analiza viața, de a discerne ce ne trebuie și ce nu ne trebuie, ce ne dorim și ce nu ne dorim, ce ne permitem și ce nu ne permitem, ce merită și ce nu merită. Altfel pentru cei cărora nu le place responsabilitatea și ar prefera ca alții să se ocupe de treburile lor există în continuare opțiunea statului totalitar, a imposibilității de a ieși din țară, a hainelor de un singur fel și a discotecilor organizate în casele culturale. Dar nici așa nu scăpați de responsabilitate, pentru că acum până și pentru totalitarism trebuie să faceți o alegere.

În ceea ce privește Ziarul Financiar ar fi de preferat să-și asume și ei responsabilitatea materialelor publicate și să nu mai arunce informații prost împachetate care se pretează la interpretări sucite.

One Response to “Capitalismul și scăderea natalității – Sau cum să pui greșit o problemă”

  1. Călin says:

    Alte studii spun că de vină este precaritatea condițiilor de trai, asta conducând implicit la o rată a natalității foarte crescută în mediile obscure, paupere și o scăderea a ei în mediile sigure în care mortalitatea infantilă și incidența bolilor sunt neglijabile, rata de supraviețuire fiind mare, durata vieții, idem, ea crescând considerabil. Ca să o o rată de succes mare, mediile paupere, preponderent, suplinesc prin cantitate, o natalitate mare. Subconștient, instinctual, oamenii din diferite grupuri sociale adoptă un tipar comportamental adecvat mediului în care trăiesc și foarte puțini sunt cei care se desprind voluntar, iasă din tipar.

    Ziarul Financiar a luat-o pe-alături de subiect, cu niște concluzii trase de păr.

Leave a Reply