În lumea post-comunistă. Scriitorul polonez Bronislaw Wildstein despre demiterea lui Traian Băsescu

Bronislaw Wildstein

În România are loc o încercare a oligarhiei post-comuniste de a-l răsturna pe preşedintele ales în mod legal.

În clipa în care Dvs. veți citi această rubrică, cel mai probabil, va fi deja cunoscut rezultatul referendumului, al cărui scop este destituirea preşedintelui Traian Basescu. Acest demers al grupării de guvernământ USL, coaliție a post-comuniștilor și liberalilor, încalcă ostentativ Constituţia României și a provocat deja proteste internaţionale, inclusiv din partea instituţiilor UE. Până și preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz , a reproșat “greșelile prietenului său”, adică ale prim-ministrului Victor Ponta. Nepreţuita “Gazeta Wyborcza” l-a comparat pe Ponta cu… Viktor Orban.

De fapt, avem de-a face în România cu o încercare de restaurare a sistemului lui Ion Iliescu, cel care, după răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, a creat un regim post-comunist model. Oligarhia provenită din vechea orânduire a preluat în întregime puterea economică şi politică, și nu a ezitat să folosească teroarea împotriva adversarilor; miliţiile minerilor aduse la Bucureşti au masacrat protestele studenţilor.

Băsescu, la fel ca Orban în Ungaria, sau Kaczynski, în Polonia, a încercat să spargă acest monopol. Şi, tocmai de aceea, împotriva preşedintelui României a fost declanşată o campanie de ură, în care establishment-ul se folosește de toate resursele care îi stau la dispoziție, în special de avantajul pe care îl are în mass-media.

Băsescu a condamnat oficial comunismul, ca sistem criminal, şi a creat un fel de IPN (Institutul Memoriei Naționale, NT) românesc. A dus o luptă consecventă împotriva corupţiei şi, încă de la începutul mandatului său, a optat pentru integrarea cu Occidentul, şi anume cu Londra şi Washingtonul; rezultatul a fost obținerea de către România a elementelor “scutului anti-rachetă”, ceea ce nu a fost în stare să facă guvernul lui Tusk.

Recent, în România au fost descoperite zăcăminte de gaz de șist. Sub patronajul preşedintelui, fostul prim-ministru, în luna martie a.c. a semnat un acord cu compania americana Chevron, cu privire la explorarea acestora.

USL a ajuns la putere datorită unui sprijin neașteptat pe care, în luna aprilie, i l-a dat un grup de deputaţi din diferite partide, încălcându-și angajamentele electorale. Noul guvern, încă de la început, a declanșat campania împotriva președintelui. A devenit notoriu refuzul premierului de a-i pune la dispoziție un avion pentru deplasarea la summit-ul Consiliului European, deși Curtea Constituţională se pronunțase, declarând că preşedintele este cel care trebuie să reprezinte ţara în străinătate. Nu-i așa că vă sună cunoscut?

În scopul suspendării preşedintelui, noua majoritate, printr-o procedură de urgență, încălcând Constituţia, l-a schimbat pe preşedintele parlamentului și pe avocatul poporului. Preşedintele a fost acuzat de încălcarea Constituţiei şi de a fi acţionat împotriva economiei ţării – era vorba de programul de austeritate adoptat de către guvernul anterior față de criza economică.

Îndepărtarea lui Băsescu este o încercare de înăbușire a României independente.

articol apărut în săptămânalul Uważam Rze
ediția 30 iulie 2012
traducere Anca Cernea

 

 

În Linie Dreaptă

3 Responses to “În lumea post-comunistă. Scriitorul polonez Bronislaw Wildstein despre demiterea lui Traian Băsescu”

  1. Nea says:

    Nu mai ştiu ce sunt: român şmecher dar ticălos sau ungur ipocrit?

  2. Nea says:

    Fac plinul la MOL.

Leave a Reply