Traian Băsescu: “Cert e ca România e legitim prezentă la Consiliul European, dar nelegitim reprezentată”

Conferinţă de presă a Preşedintelui Traian Băsescu, 28 iunie 2012, Bucureşti, ora 14.30:

 – E prima oară cînd sînt împiedicat să-mi exercit atribuţiunile constituţionale.

 – Aş remarca faptul că este pentru prima dată în perioada post-decembristă, în 22 de ani, cînd un premier îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta. Aş spune puţin mai mult – o asumare nelegitimă.

ÎntrebareAţi vorbit de o reprezentare nelegitimă. Care e motivaţia pentru care nu l-aţi mandat pe premier?
Răspuns: Nu a venit să ceară mandat. M-a anunţat doar că se duce. Azi la ora 12.00 mi-a dat un telefon să-i aprob un mandat. Deocamdată nu l-am primit.  Mandatul pentru Consiliul de azi e extrem de complicat, şi sînt convins că nu l-au înţeles. E bine însă că azi discuţiile sînt incipiente.

ÎntrebareE inclus şi MAE în împiedicarea dvs. de a participa la Consiliul European?
RăspunsMă refer la două instituţii cînd spun că am fost împiedicat. Probabil că nu ştiţi, delegaţiile – aşa am stabilit de 8 ani – ca preşedintele să transmită la MAE delegaţia cu care participă la Consiliul European. Asta pentră că sistemul de comunicaţii al UE e locat la MAE, delegaţiile se comunică prin sistemul confidenţial. Am transmis pe 28 lista delegaţiei, am primit răspuns semnat de la Ministerul de Externe prin care mă informa că nu se va transmite la Bruxelles din dispoziţia premierului. Ieri, după decizia CCR am transmis încă o data delegaţia la MAE şi la premier, apoi am transmis-o înca o dată la ora 23.00 la MAE, dar pînă dimineaţa, delegaţia stabilită de mine nu a fos transmisă la Bruxelles.  Ca atare, prin decizia premierul şi a ministrului de externe, preşedintele a fost împiedicat să îşi exercite mandatul pentru că nu figurează pe delegaţia oficială a României.

Întrebare: Înainte să-l desemnaţi premier pe Victor Ponta, aţi discutat problema reprezentării României la Consiliul European?
Răspuns: Da. Vă multumesc.

HOTNEWS

 

Constituţia României:

Art. 1, alin. 5: “În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

Art. 142, alin. 1: “Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei. ”

Jurămînt învestire funcţie prim ministru, Victor Ponta, 7 mai 2012:

“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

_________________________________________________________________

 

Aşadar,  pe noi să ne ajute Dumnezeu!

UPDATE: euobserver.com – Romanian PM ignores court, heads to EU summit – “But it is the first time a Romanian official openly ignores a ruling of the Constitutional Court.”

4 Responses to “Traian Băsescu: “Cert e ca România e legitim prezentă la Consiliul European, dar nelegitim reprezentată””

Leave a Reply