Cazul Vîntu. Infracţionalitate patologică sau crimă organizată?

“Astăzi am nevoie de o organizaţie să răspundă comenzilor mele, ca la Audiul pe care îl am. Am dat cheie, a pornit, am întors cheia pe stînga, s-a oprit.”  – SOV, despre Realitatea TV, 6 martie 2010.

În decembrie 2009, a fost cît pe-aci să ne oprim toţi pe stînga. Am scăpat. Organizaţia, însă, a continuat să răspundă comenzilor lui. A fost omniprezentă în spaţiul public românesc, conform comenzilor primite. Începînd de luni, odată cu publicarea unor stenograme din dosarul Vîntu, avem şi dovada acestui fapt. Şi, poate, mai mult decît ne-am fi închipuit. Cum conţinutul stenogramelor, încrengătura tentaculară a afacerilor precum şi trecutul inculpatului sînt bine cunoscute, voi aborda organizaţia astfel:

Şeful. SOV. A fost caracterizat în fel şi chip. Eu am să-i spun, atotcuprinzător, antisocial. Izbitor în tot ce este legat de persoana sa, afişat sau subînţeles, este delirul de grandoare. Cunoscut şi ca megalomanie, acesta presupune o convingere excesivă privind propria-i superioritate, o expansiune delirantă a eului, idei de omnipotenţă şi un orgoliu hiperdilatat. Ca stare permanentă, cazul de faţă, face parte din tabloul clinic al paranoiei, tipul persecutat – persecutor. Individul manifestă idei de reformă socială şi politică, are convingerea că este dotat cu un mare talent, că este o persoană marcantă şi că are legături cu persoane marcante. Comportamentul este normal, logica nealterată, inteligenţa activă. Paranoicul este bine orientat, revendicativ, procesoman şi elimină din relaţiile cu ceilalţi ambiguităţile. Este impenetrabil la critică şi se enervează cînd este contrazis. Manifestă uneori suspiciuni nefondate, percepe atacurile la adresa sa ca afectîndu-i reputaţia şi trece rapid la contraatac. Este insistent în a-şi dovedi aşa-zisa menire superioară prin exercitarea controlului asupra celorlalţi. Manifestă egocentrism, neîncredere, psihorigiditate. Realitatea trebuie să se potrivească propriei interpretări, orice piedică în calea dorinţelor sale fiind înţeleasă ca o nedreptate. Nu admite contraargumente şi îşi mobilizează întreaga activitate pentru atingerea scopurilor propuse. De menţionat, însă, că paranoia este foarte aproape de graniţa cu normalitatea.

Dar să privim lucrurile şi din perspectiva psihosocială. Este unanim acceptat că orice persoană care desfăşoară o activitate infracţională manifestă atitudini negative faţă de valorile sociale, materiale sau spirituale ale societăţii. Frecvent şi puternic accentuate sînt necesităţile sociale, în special dobîndirea de bunuri prin mijloace ilicite. Agresivitatea personalităţii infractoare poate îmbrăca forme diverse, de la cea verbală la cea fizică. Labilitatea psihică se poate manifesta şi în incapacitatea de a fi inhibat de pericolul unei sancţiuni penale.Raportarea tuturor lucrurilor la el înşuşi, considerarea lui ca centru principal de interes şi stabilirea ca ţintă numai a propriilor interese constituie latura egocentrică a personalităţii infractoare. Psihosociologic, toate aceste trasăsături sînt favorizate, uneori chiar determinate de factori politico-socio-economici.

Locoteneţii. Cei cu care şeful tratează direct sînt oameni consideraţi cu greutate în media şi în politică. Greutatea lor se dovedeşte a consta, însă, în lăcomie şi umilinţă. Nu poate fi interpretată  în nici un alt chip slugărnicia cu care acceptă să îndeplinească ordinele şi cu care, scuzaţi, în context, cuvîntul, înghit limbajul vulgar şi diminutivele absolut descalificante care le sînt adresate. Pentru mii sau zeci de mii de euro pe lună şi o anumită poziţie socială, aceste persoane au renunţat la orice urmă de demnitate. În compensaţie, s-au împăunat cu o aură de respectabilitate pe care probabil n-au avut-o niciodată şi au ciugulit ciozvîrte de putere de la masa şefului, putere exercitată asupra celor ierarhic inferiori şi aruncată cu dezinvoltură şi aroganţă în ochii unei populaţii care chiar credea în ei. Un amestec halucinant de jurnalişti, comentatori, analişti şi politicieni  s-au şi se complac într-o hazna al cărei miros nu va dispărea nici măcar atunci cînd nu vor mai fi. Pentru că de sub hainele scumpe, plătite din greu cu m-i, p-li şi fut—ri, a apărut, spre scîrba noastră, mizeria. Hidoşenia mizeriei morale.

Armele. Deseori, locotenenţii sînt şi arme. Dar pe lîngă ei se află o adunătură de mercenari care nu numai că execută ordinele dar intuiesc, anticipează ceea ce doreşte şeful şi acţionează în consecinţă. Li s-a modificat fizionomia conform minciunilor debitate permanent şi li s-a adaptat atitudinea conform isteriei pe care o propagă zilnic.

Aşadar, această aparent strînsură din saloane de psihiatrie sau din straturile sordide ale societăţii, execută, de prea mult timp deja, foc automat la adresa populaţiei. Aceştia sînt călăii.

Şi acum, victimele. Într-un fel sau altul, noi toţi. Lipsiţi de apărare, în faţa acestei maşinării infernale de manipulare şi intoxicare. Noi toţi, pentru că şi cei care ştim ce fac, tot ne lovim de schijele împrăştiate peste tot. Şi ca absurdul să fie complet, călăii noştri pozează acum în victime. Nu ale celui care i-a transformat, cu acceptul lor, în slugi. Nu, ci în victimele celor care încearcă să ne apere pe noi, adevăratele victime. De-a dreptul proşti în disperarea lor, îşi dau o importanţă pe care au visat-o numai şi ameninţă (culmea! tot ei) că dau în judecată instituţiile statului pentru că le-au fost ascultate convorbirile particulare. Tîrîtoarele se consideră bipede. În loc să se ascundă în gaură de şarpe -ei, de unde ruşine?!-, sîsîie grotesc în continuare. Că sînt jalnice sau ilare, lamentaţiile lor nu diferă, însă, cu nimic de bolboroseala falsă a cerşetorilor de la orice colţ de stradă. În mîna întinsă vor să le punem compasiunea şi întelegerea noastră. Ca orice cerşetori, însă, vor rămîne numai cu purcoiul de bani. Asta au vrut, asta au. Dar să nu ceară mai mult!

Activitate. Dacă ţinem seamă de faptul că şeful ştia pînă şi cine va obţine cea mai înaltă demnitate în statul român, am putea vorbi, oare, de crimă organizată? Să vedem. Conform definiţiei, crima organizată este acţiunea unor grupuri de infractori, conspirative şi constituite în scopul înfăptuirii unor activităşi ilegale, cu scopul de a obţine profituri ilicite la niveluri foarte ridicate. Caracterul acestei acţiuni este secret şi bine organizat, avînd un impact social deosebit de negativ. Crima organizată are ca principal scop obţinerea de cîştiguri foarte mari, beneficiază de o structură internă şi de o diviziune clară a rolulilor membrilor acestor grupări şi are un cadru stabil. Ca principii organizatorice  se disting: existenţa unui lider şi a unei ierarhii, un sistem de anihilare a controlului social, planificarea şi specializarea activităţii, preocupare de a corupe persoane din aparatele legislativ, executiv, judiciar şi poliţienesc precum şi folosirea mijloacelor financiare în scopuri politice.  Să adăugăm la toate acestea şi ceea ce scria Dan Andronic în 15 octombrie 2010.

Ţinînd cont de cele de mai sus, precum şi de toate informaţiile apărute în presă referitoare la acest caz, aflaţi că miercuri, 20 octombrie 2010, în plin proces de apariţie a stenogramelor, Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, cel felicitat de către SOV, ca fiind “Domnul Preşedinte al României”, cu trei ore înainte de închiderea scrutinului din 6 decembrie 2009, i-a cerut, printr-o scrisoare, Preşedintelui Traian Băsescu, să elimine din Strategia Naţională de Apărare menţiunea referitoare la campaniile mass media ca vulnerabilitate a siguranţei naţionale.

31 Responses to “Cazul Vîntu. Infracţionalitate patologică sau crimă organizată?”

 1. Nea says:

  Pe puncte, că e multe aspecte aici:
  1. Mulţi dintre noi (vreo 51%) am simţit de mult că pute. Nu am avut nevoie de stenograme, duhnea de la o poştă. Dar nu ştiam cât de bine era organizată slugărnicia.
  În schimb, Griveii de care zicea Vîntu că se uită la tv şi nu înţeleg nimic sunt adevăratele victime. Poate că nici acum, după publicarea mizeriei, nu pot accepta că au fost păcăliţi. Se numeşte ancorare în propriile decizii.
  2. Tot ancorare în propriile decizii se numeşte şi auto-orbirea cu care jurnaliştii mai ruşinoşi refuză să admită, chiar şi faţă de eul lor, că scriu la comandă. Se automistifică în sensul că acela e crezul lor, că ţara trebuie apărată de marinarul beat. Că nu o fac pentru bani. Da, nici Buşcu, nici Dinescu, etc. nu o fac fiindcă mor de foame. Pe de-o parte, nu le strică un ciubuc strecurat de Vîntu printre două mui, iar pe de alta nu prea mai pot da înapoi. Nu i-ar mai crede nici măcar Grivei. Asta, în condiţiile în care prin anii 90 înjurau la greu pe Iliescu şi clica lui, înainte să îi considere salvatorii neamului. Ce să facă, să-i înjure iar acum? Ce sunt ei, giruetă, pendul? S-avem pardon! Ei au coloana vertebrală dreaptă ca hidrantul.

  Vorba lui Becali, … şi la toţi muncitorii de la Antena 1!

 2. val_one says:

  (tot) vorba lui Becali…„ăsta prea se crede Dumnezeu”.

 3. Yeba says:

  Deci eu votez pentru crima organizata, infractionalitatea patologica a unui magazioner fin se poate trata in locuri pe masura.

  Am si o teorie proprie, imprumutata de la un coleg de serviciu, cum ca Vantu asta e un fel de Marian Clita, i.e. chipul, in lupta pe care o duce aripa ceausista, concediata, a Securitatii pentru a recistiga terenul si a mima mai cu folos democratia.

  Si Clita avea delirul lui paranoic, pe masura lui. Iar Vantu cu aia a lucrat ca trepadus exaltat al lui Secu pe vremuri.

  Intr-o ordine aproximativ conexa de idei, Florina, ai idee, de ce nu se indura Bleen sa scrie un articolas mic-pitic, dar nimicitor prin bun simt si logica la adresa mascotei TV Cristina Anghel? Pt ca sunt si chestii de principiu, nu numai de ris, nu vreau sa-i platesc spitalizarea si concediul medical, na!

  Si tot povestind cum e cu bonsaiul de la Funeriu, devalorizeaza ideea. Si are niste inflexiuni de activista UTC la prezidiu, tare as fi curioasa, dar cine mai investigheaza in ziua de azi…

  • Florina says:

   Yeba
   N-am idee dar stiu ca este atit de neindurator citeodata… N-ai idee… 🙂
   Cit despre linkul de zilele trecute, chiar nu stiu ce sa zic. Cum ce scria acolo n-am mai gasit pe nicaieri altundeva, sint reticenta in a comenta informatia.

 4. Nea says:

  Buna comparatia cu Clita. Colaboratorii puşcăriaşi ai securităţii erau (şi probabil încă sunt) o faună aparte, cu care se rezolvau multe treburi murdare. De remarcat şi diviziunea muncii: Cliţă a ucis pe vremea lui Ceaşcă şi ucide, Vântu a furat făină de gogoşi pe vremea lui Ceaşcă şi fură fenei mai nou, tot ca să aibă bani să ne servească gogoşi.

 5. poweraxxel says:

  “Infractionalitate patologica sau crima organizata”.
  Este un fel de oferta. 2 in 1.
  In 2004, unii l-au sprijinit pe Basescu pentru a scapa de Nastase. Odata reusita operatia, oamenii voiau sa reia ceea ce incepusera cu Nastase, dar sa nu il mai aibe pe acesta ca jupan. Usor usor, Basescu i-a “tras pe dreapta”. In 2009, suparati ca si Basescu ia “inselat”, au intor armele. De data aceasta, nu le-a mai reusit… Sub nici o forma nu vor sa accepte ca desi scapasera de Nastase, vor trebui sa faca afaceri cat mai curat fortati de Basescu! Daca va fi sprijinit in continuare de BNR, US si cateva servicii momentul critic va trece iar acestia se vor curata …

 6. Yeba says:

  Din tainele comertului
  intra-institutional: deci Vintu ii vinde lui Ghita, ploiestean cu certe origini securistice, impletit in businessuri cu Mircea Cozma, care i-a dat diverse licitatii si contractele de dotare cu calculatoare ale tuturor institutillor statului pe vremea cind era presedinte al CJ (si Sebastian avea 22 de ani), adica dupa ce a incetat sa fie secretar UTC pe Prahova si trepadus exaltat prin FSN si tot ce mai mirosea a putere. Dar asta numai dupa ce au impartit de patrimoniul UTC.

 7. Yeba says:

  fara ”de” si fara rest, l-au impartit pe tot…

 8. Nea says:

  Ah, abia aştept să-i văd pe Vadinescu & Co. mâncând căcat în HD.

 9. colt alb says:

  Din vreo stenograma? Nimic? Nu-s in presa?

 10. colt alb says:

  ,,…Sa se deruleze ca m-am plictisit de cand se deruleaza!”….

  Cum s-o fi derulat… derularea ?

 11. colt alb says:

  O fi vreun credit BRD garantat cu un depozit asigurator ? Altfel cu ar da o banca un credit de 3 miloane de euro (4 milioane de dolari )cu returnare integrala la scadenta,cu dobanda preferentiala (o fi acoperita suplimentar pana la dobanda pietei din dobanda depozitului?)platibila anual? …Stenograma stieeeeee…!!!

 12. ciuciu says:

  E 2 in 1. Vantu cu crima de infractionalitate iar gurista de la ora de foc e patologic organizata. Daca nu e asa inseamna ca patologicul se manifesta din plin la cei 50% + 60.000 care au votat castigatorul la prezidentiale dar cum fac parte dintre ei aleg sa fiu sanatos ceea ce va doresc si dvs.

 13. ciuciu says:

  Pot sa plusez la 3 in 1? Cu sindicatele care intra la favorizarea infractorului? 🙂

 14. colt alb says:

  Ce stenograma de stenograma …si mai e …

 15. Florina says:

  colt alb
  nu folosesc ca sursa rtv. nici nu scriu la cerere.
  asa ca te duci sa le povestesti despre ce-ti place celor din spam.

 16. Platon says:

  potiunea de morula s-a varsat.

 17. Yeba says:

  Imi lipseste violetul lui Lambda, de ce, de ce? S-or fi terminat subiectele interesante? MicutaCeKurai o fi bolnava, o doare piesa de rezistentza? N-o intereseaza mogulii, s-a calugarit?

 18. val_one says:

  Yeba,Micuţa nu e bolnavă,e bine mersi.ba chiar ne şi vizitează,nu pot să-ţi dezvălui mai mult fără permisiune,sper să-ţi dai seama singură că ne-a rămas fidelă. 🙂

 19. sunt prezent/a. mi-am facut schimbare de secs (cu x) si de nick. de aceea sunt in moderare permanent. dincolo sunt sare-n ochi. am tot marturisit dar dictatorii s-au indragostit de neamtzu tziganu si de hantzy si ma supun la multiple moderari.

 20. val_one says:

  un bonus pentru Micuţă şi, de ce nu,pentru toţi.dacă ascultaţi cu răbdare pîna la capăt,o să vă daţi seama de ce merită.răbdarea,evident 🙂

 21. )))) multzam, @val_one. m-am ris si m-am distrat.

 22. Blue says:

  Cazul Vîntu. Infracţionalitate patologică sau crimă organizată?
  ===========================

  Si una şi alta…
  Dacă nu era vorba de patologic, Vîntu nu ieşea în faţă să urle că e oropsit tocmai în ţara unde FMI-ul a sărăcit o mulţime de oameni.

 23. Blue says:

  Florina

  şi încă ceva.
  nu vă mai obosiţi să vă schimbaţi nickurile, adresele de mail sau ipurile. nu ţine.
  ————————
  Florina. IP-ul nu se schimbă din cauza celor care postează. La mine se schimbă probabil de fiecare dată când mă conectez la net. E o chestie tehnică.

  Nicnameul l-am schimbat, am eliminat acel 2403 pentru că am făcut asta şi la mine pe blog.
  O zi bună… în fine, seară …

Leave a Reply