Macovei – lansare candidatură alegeri prezidenţiale. Barbu Mateescu – comentariu

Candidatura Monicăi Macovei la alegerile prezidenţiale din această toamnă a debutat cu un anunţ de presă pe site-ul de campanie macoveipresedinte.ro, anunţ pe care îl puteţi urmări şi în clipul de mai jos. El va fi urmat astăzi, 6 august 2014, de o conferinţă de presă care va fi susţinută în sala George Enescu a hotelului Athénée Palace Hilton, începând cu ora 14:00.
În continuare, în cel de-al doilea clip, puteţi urmări un scurt comentariu al sociologului Barbu Mateescu, privind candidatura Monicăi Macovei.

Şi cu aceasta eu declar deschise discuţiile de închidere, sper, a listei de candidaturi de pe malul drept al Dâmboviţei. Discuţii la care vă invit să participaţi fără înflăcărare, lucid, argumentat. Ştiu că sîntem într-o situaţie critică, în care PSD este pe cale să cîştige şi funcţia supremă în stat, adică să ocupe tot spectrul de putere pentru ani buni de acum încolo. Dar cum disperarea nu ne foloseşte la nimic, la disperare se fac cele mai grave greşeli, mult prea rar apărînd vreo soluţie aparent miraculoasă, să evaluăm cu calm candidaţi şi şanse, să discutăm fără patimă programe, să încercăm să ne limpezim minţile pentru a şti ce vrem să alegem la finalul acestui an. Şi s-o zicem p-a dreaptă, este disperare, de la cel mai înalt nivel şi pînă la susţinătorii dreptei, şi este, mai ales, confuzie printre oamenii care nu votează PSD, dar nici nu ştiu ce să aleagă din oferta multiplă a unei aşa zise drepte – pînă la o dreaptă autentică în România e cale lungă – care se macină sistematic, cu o tendinţă autodistructivă rar întîlnită, extrem de păguboasă şi clar nepermisă la oameni de o asemenea anvergură politică şi într-un asemenea context.
Eu remarc deocamdată doar momentul lansării oficiale a candidaturii Monicăi Macovei, şi consider că este foarte bine ales, astăzi, creştinii sărbătorind Schimbarea la Faţă. Creştini sau nu, de o schimbare avem nevoie în politica românească, dar nu numai la faţă, aceea se va face oricum ci, mai ales, de o schimbare de fond.

Şi acum, banda. Benzile, de fapt.

3 Responses to “Macovei – lansare candidatură alegeri prezidenţiale. Barbu Mateescu – comentariu”

  1. liviuta says:

    Nu stiu altii cum sunt, dar eu sunt un pic tranchilizat si letargic in chestia asta cu prezidentialele, mult mai motivat sunt cu privire la midterms din SUA si cu privire la razboiul informational din cele doua conflicte (Ucraina si zona Orientului Mijlociu).
    Ma gandesc ca singura chestie buna cu Macovei e ca s-ar putea sa dinamizeze un pic dezbaterile, sa aduca in discutie credibil si niste teme care altfel ar fi fost trecute un pic la umbra si, in fine, poate va scoate din case vreo 70.000 – 100.000 de votanti (mai multi nu cred) care altfel ar fi stat acasa si care, eventual, sa faca diferenta in turul 2.
    Oricum nu cred ca scoate mai mult de 3-4% (depinde si cat va fi furata prin sectii de reprezentantii partidelor).

    • Precizare, în primul rînd. Comentariile, aici, nu se afişează în timp real, deci trebuie să mai daţi un f5 din cînd în cînd. Şi intră la moderare, primul comentariu sigur, următoarele, dacă se întîmplă, din vreo toană a wordpress-ului, am ami avut asemenea situaţii.

      Şi-acum. Sînt mulţi ca tine, tranchilizaţi. Unii sînt de-a dreptul obosiţi de luptele între potenţialii candidaţi ai dreptei. Alţii, sătui, fără speranţă şi aşa mai departe. Ba mai mult, mulţi sînt resemnaţi, va cîştiga PSD, nu mai e nimic de făcut.
      Poate că aşa va fi. Cel mai probabil, aşa va fi. Dar nici în acest caz nu trebuie să treacă aceste alegeri fără să fie analizate cauzele care au dus la situaţia în care ne aflăm, fără să înţelegem cine şi unde a greşit, ce avem de făcut mai departe. Ce vrem noi de la ei, politicenii, cel mai important. Ai un plus de la mine (n-am instalat plugin-ul) pentru ce speri de la candidatura MM.
      Desfăşurarea celor două conflicte de care spui este foarte importantă, parţialele din SUA, la fel. Se reconfiguează, practic, spaţii politice, cu urmări greu de anticipat acum. Sau, mai degrabă, greu de crezut ce se observă.

  2. Bogdan Budeș says:

    Am scris că Monica Macovei este o posibilă soluție pentru prezidențiale cu mult înainte să-și anunțe candidatura. E chiar mai bine că anunțata candidatură se face de pe poziția unui independent. Asocierea cu un partid politic nu e o garanție obligatorie a validității unei poziții. Motivele pentru care am scris de mai multe ori în favoarea Monicăi Macovei țin de felul în care înțeleg eu – bine sau rău – lumea în care trăim. Monica Macovei este asociată cu lupta împotriva corupției, cu susținerea statului de drept. Dacă acum judecătorii au curaj să înfrunte hidra mafiotă, e și pentru că, dacă nu mai ales, Monica Macovei a trecut pe la Ministerul Justiției. Pînă și rămînerea domniei sale în PDL după ruperea de Traian Băsescu am interpretat-o ca pe o formă de fidelitate și lipsă de oportunism.

    Oamenii se schimbă, oamenii pot greși – și eu în alegerea mea, și, în viitor, Monica Macovei. Dacă “felul în care înțeleg eu – bine sau rău – lumea în care trăim” va intra în contradicție cu felul în care vede Monica Macovei lumea, îmi rezerv dreptul de a mă replia fiindcă onestitatea față de sine e mai importantă decît inerția unei fidelități prost plasate.

    Pînă atunci însă, cred că Monica Macovei este o soluție.

Leave a Reply