Fiecare cu mintea şi conştiinţa sa civică în faţa oglinzii propriei conştiinţe

Lasand de-o parte deprimanta explozie publica de imaturitate, stupizenie si iresponsabilitate, patologicul colectiv al atator egouri frustrate si in cautare de tinte, scuze si pandanti publici pentru inadecvarile, caderile si imposturile lor personale, lucrurile sunt simple:

1. Data fiind actuala situatie, NU poate fi vorba de vot strategic in primul tur in sensul clamat de unii. NU exista scuza logica a autoamagirii sau autojustificarii de ce nu ai vota cu candidatul cel mai aproape profiului tau moral, politic sau uman.

2. Data fiind actuala situatie, NU exista nici scuza si rationalizarea echivocurilor morale. E clar ca unii candidati, in imperfectiunea lor sunt MULT superiori moral altora. Deci hai sa nu venim cu nodul in papura si cu ideea ca toti sunt o apa si un pamant moralmente. Daca un mare sau mic formator de opinie se duce la vot in ideea asta si s-a autoconvins de justetea pozitiei sale si o mai prezinta si public ca reper electoral, e problema sa, nu a noastra. E problema sa in fata oglinzii, nu a noastra in fata arenei opiniei publice. Tot ceea ce putem face e sa ne uitam jenati in alta parte. Sa pretindem ca nu vedem.

3. Daca e insa sa o luam pe logica si nu pe mimarea ei sub acoperirea moralitatii pentru a prezenta partipriurile noastre, in turul doi situatia este de o simplitate aproape aritmetica si prin implicatie simplitatea situatiei in turul unu devine si ea evidenta:

Sa luam o ipotetica: Cu o saptamana inainte de votul final Candidatul A are 55% si Candidatul B are 45%. Cat il desparte pe Candidatul B de victorie?

5,1%.

Cu o saptamana inainte de votul final Candidatul A are 54% si Candidatul B are 46%. Cat il desparte pe Candidatul B de victorie?

4,1%.

Cu o saptamana inainte de votul final Candidatul A are 53% si Candidatul B are 47%. Cat il desparte pe Candidatul B de victorie?

3,1%.

Cam asta e tot. In asta se decide victoria sau infrangerea. O marja de maximum 5%.

Acest 5% sau 3% insusi este, date fiind conditiile, volatil in structura si magnitudinea sa absoluta. 5% din 100 e 5. 5% din 1000 e 50. 5% din 10000 e 500. 5% din 100000 e 5000. 5% din 1000000 e 50000. Din cine? Din cei ce se prezinta la urne. Oricine ar fi ei.

De asta votul discipinat si negociat in turul doi al sustinatorior candidatilor ce nu intra in turul doi, e asa de important. Din ei se ridica acel 5% decisiv. De asta e important ca minoritatile sa intre discipinat si cu mintea clara la urne atat in turul intai cat si in turul doi. Minoritati cum sunt, pot conta masiv in marea ecuatie.

Cat despre restul: fiecare cu mintea si constiinta sa civica in fata oglinzii propriei constiinte.

Leave a Reply