Ponta, Putin şi Obama

Intră într-un bar şi…

Şi-atît. Cu oamenii ăştia trei parcă nici bancuri nu poţi face. Doi sînt nişte glume ei înşişi, iar cu al treilea-ţi cam îngheaţă zîmbetul pe buze.

La mai bine de doi ani de la izbucnirea scandalului lucrării de doctorat plagiate şi la nici două săptămîni de la spectacolul incompetenţei şi/sau aroganţei, demonstrată/e în cadrul consultărilor de la Cotroceni privind reducerea CAS, Ponta a oferit ieri o variantă 2 în 1 a unei părţi din ceea ce este în stare. Într-o conferinţă de presă privind bilanţul celor doi ani de guvernare şi existenţa surselor de compensare a micşorării CAS, Ponta a prezentat fără să citeze sursa, conform Ziarului Financiar, un infografic al acestui jurnal economic, publicat în 9 iulie 2014.  Detalii, aici şi aici.

În acest timp, foarte aproape de graniţa noastră au loc evenimente a căror desfăşurare în timp este greu de anticipat. După anexarea Crimeei, neurmată de vreo reacţie semnificativă practic, nu numai declarativ, a lumii libere, Putin pare a face ce doreşte în acest colţ de lume, neoprit de nimeni. Pentru că sancţiunile economice împotriva Rusiei sînt doborîte, la fel ca zborul MH17, de interesele unor puteri europene. Detalii, aici.

Şi pentru că în tot acest timp, la Casa Albă se află, pentru încă doi ani, Barack Obama. Cel care a reuşit performanţa, de neconceput pînă mai acu’ ceva vreme, de a-i lua locul lui Jimmy Carter în topul celor mai răi preşedinţi americani. Barack Obama, cel care a fost ales pentru că a promis schimbarea. O schimbare nici ea anticipată la vremea respectivă. Care aduce acum, pe lîngă o datorie uriaşă a ţării, un nivel de trai în scădere continuă, o rată îngrijorătoare a şomajului, o catastrofă  de măsură comunistă, scuzaţi-mi pleonasmul – Obamacare – şi cadavre care s-ar dori ascunse în dulap – Benghazi – şi o invazie de imigranţi ilegali, cu problemele şi bolile contagioase aferente lumii din care vin, convertiţi în cetăţeni cu drepturi legale. Şi o politică externă dezastruoasă, în care cel numit altădată jandarmul universal este acum un biet miliţian căzut în şanţ, de unde priveşte cum arde Orientul Mijlociu, cum priveşte pofticioasă Rusia încotro are chef şi cum Extremul Orient, ramura comunistă, răsare şi străluce. Şi de unde mai ameninţă împleticit, din cînd în cînd, că dă o amendă.

Aşa încît noi putem spune că lumea arată ca şi cum Ponta, Putin şi Obama tocmai au ieşit dintr-un bar. Şi numai unul din ei rezistă la băutură.

Leave a Reply