Paul Dragoş Aligică: Vreţi să înţelegeţi ce se întîmplă? Gândiţi

Paul Dragoş Aligică

Armata Egipteană: Vreţi să întelegeţi ce se întâmplă în Egipt?
Analogie: E Germania în 1933, Armata intervine în forţă şi blochează accensiunea hitlerismului. Arestează Cancelarul şi dispersează în forţă loialiştii care demonstrează şi produc violenţe în susţinerea “revoluţiei naţional socialiste” cu program explicit de supremaţie ideologică absolută şi persecuţie şi eliminare a minorităţilor.

Poate că ar fi bine ca toţi analiştii care au idei umanitare să gândească şi la scenariul ăsta. Ce ar fi făcut EI în 1933 în faţa unor asemenea evoluţii? Ce ar fi vrut să facă SUA sau Franţa? Să ceară reinstaurarea hitleriştilor la putere? Să ceară armatei germane, ce?
In numele a ce? Democratiei?

Asta asa, ca temă de gândire pentru cei care vor să fie analişti şi comentatori fără a-şi mai folosi mintea, imaginaţia şi logica din dotare. NU mai repetaţi, frate, sentimente şi emoţii induse în psihicul vostru de poze văzute la TV şi comentate de retardaţii mediatici occidentali cu mutra telegenică. Gândiţi.

Nu spun că e bine ce se întâmplă în Egipt. Spun atât: gândiţi. Lucrurile sunt mai complicate în lumea asta, mai dificile şi mai tragice decât clişeele şi soporificele corecte politic.

Şi încă ceva: Observ o confuzie majoră între Democraţie şi Majoritarianism. Sunt două chestii diferite, da? Dacă 51 din 100 de indivizi decid pe cale de număre de capete, bucăţi de hârtie sau beţe să-i marginalizeze, exproprieze, ostracizeze pe cei 49, aia nu e democraţie. Clar?

Dacă te prezinţi drept “profesor de ştiinţe politice” şi faci eroarea asta se numeste Malpraxis. NU e scuzabil.

E ultima dată când mai comentez doar pe Facebook* chestia asta. Dacă o singură dată mai văd un “profesor de ştiinţe politice” confundând public Democraţia cu Majoritarianismul ies şi eu public. Există totuşi o limită.

Mirel Valentin Axinte:

Mă mir că lumea, chiar şi lumea bună, open minded, vorba aia, mai face confuzia democrație-majoritarianism după ce s-a întîmplat la noi vara trecută, cînd a fost exemplu de manual al lipsei de identitate dintre cele două.

PS: Discuţia pe Facebook, aici. Puţin schimbat, aici. Iar pentru cei care chiar nu vor să vadă legătura, o fotografie.

Leave a Reply