Oricum, nu stiu ce ar fi de spus, dat fiind faptul ca o lovitura de stat este in ultima instanta esentialmente un act politic. Un demers ce transcende si submineaza bazele constitutionale existente, printr-un act de vointa politica. Este un act izvorat din cel mai pur decizionism in care locusul controlului si suverantatii este transferat, prin forta. Ca forta se poate materializa pe cai parlamentare, pe caile puciului militar sau pe calea luptelor de strada, nici nu mai conteaza. Ceea ce conteaza este ca forta politica primeaza asupra domniei legii, violenta simbolica si politica asupra ordinii si procesului politico-legal.
E o dezbatere interesanta dar nu stiu daca va fi timp de ea. Daca lucrurile continua pe aceasta linie, prioritatile devin altele.
Prioritatea numarul unu este regruparea rapida a fortelor pro-democratice si reformiste in apararea statului de drept si democratiei. Din acest punct de vedere, indraznesc sa spun ca in acest conditii este preferabil sa ai o reactie exagerata care poate in viitor va parea un pic deplasata decat o reactie tardiva si lipsita de vigoare. Miza e prea mare pentru a lasa o marja pentru erori prin omisiune.
Tot ceea ce stim din studiul loviturilor de stat este ca daca lucrurile se precipita, vor fi cateva zile de confuzie si haos. Opozitia democratica trebuie sa intre in acest interval cu mintea limpede. PDL si MRU trebuie sa-si coerentizeze cat mai rapid mesajul si actiunea.
Tot ceea ce stim din studiul loviturilor de stat este ca vor fi doua fronturi: frontul intern si frontul extern. Pe frontul intern, cunoscand ce s-a intamplat in culise in ultimele zile, indraznesc sa sugerez ca PDL trebuie sa renunte rapid la gherila informala pe care o desfasoara iresponsabil si impardonabil de cateva zile impotriva lui MRU si a oamenilor acestuia. E momentul sa se concentreze pe construirea defensivei politice si sociale in fata asaltului final.
Totodata, nu trebuie uitat insa ca frontul extern este la fel de important ca cel extern. Pucistii au nevoie de legitimitate internationala. Fara ea, vor fi izolati si se vor sufoca. Contactele si experienta lui MRU trebuie folosite in acest moment la maximum. Daca nu in aceste momente, atunci cand? Pe scurt, este nevoie de unitate si coerenta in comunicare si actiune. Daca nu in aceste momente, atunci cand?
Si nu trebuie uitate doua lucri:
1. Nu este vorba despre Presedintele Basescu. Este vorba despre demantelarea statului de drept si acapararea puterii de o clica politica.
2. Lovitura de stat inca nu este un fapt consumat. Poate fi oprita. Suntem in fata unei tentative de lovitura de stat. Depinde de noi toti daca ea va fi una reusita sau una ratata.
acapararea puterii de o clica de infractori politici.
vreau să spun, infractori de drept comun, cu funcţii politice.
@Nea, te-ai retras în munți, printre fiarele sălbatice, în bestiariu? Am citat din Adi Ursu, nu e lovitură, e un forțaj în cadrul legii, că așa e la revoluție, apar forțaje.
Adi Ursu e un client de-a lui Lombroso.
Îți dai seama că dacă au ieșit 150 i-a fotografiat și-i ridică pe rând? Cum să mă mai spăl pe dinți?
hai, că au fost mai mulţi, uite:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/antena-3-si-realitatea-tv-au-ignorat-protestul-ghilimelelor-500-de-oameni-s-au-adunat-i-990-1.html
Nu, la mare, într-un loc un prind internetul doar dacă stau într-un picior şi cu mâna dreaptă în urechea stângă.
O sa vina Bleen cu ochii vineti de la Revoluție, era schita aia a lui Caragiale, Cum devine cineva revolutionar si om politic…