1. Iohannis – nu poţi să faci din rahat bici. cînd un om n-are ce pierde, n-are nici motivaţia să cîştige. în politică nu-i ca la loto, hai să trag un loz, cîştig, bine, nu cîştig, tot cu ce am rămîn.
2. Macovei şi Udrea, la pachet – că era bine să nu candideze, voturile lor s-ar fi dus la Iohannis, o prostie. Iohannis nu a reuşit singur să scoată mai mult, nu-l însura nici satul. cel puţin votanţii MM e foarte puţin, extrem de puţin probabil că ar fi ieşit pentru Iohannis. e foarte bine să ştim şi să ştie cîţi sînt şi, mai ales, de ce atîţia.
3. Valabil pentru candidaţi, susţinători, militanţi, popor. Cu o sumă de orgolii nu faci niciodată nimic în politică, politica e negociere. Negociere şi realism, de asta nici înflăcărările prosteşti, nici respingerile categorice nu duc la absolut nimic bun.
4. Mi-ar plăcea ca mai multă lume să îşi aducă aminte ce spunea/scria acum o săptămînă, o lună, un an chiar.
5. Nu e obligatoriu să avem întotdeauna dreptate, ba dimpotrivă, e nociv. A recunoaşte că eşti om şi poţi greşi, te mai poţi înşela, e semn de caracter şi educaţie. Valabil pentru toată lumea.
—————–
Următoarele două săptămîni sînt ale politicienilor. Ale candidaţior, mai precis. Ale lui Iohannis, extremă urgenţă. În care ar trebui, dacă vrea să cîştige, să lase jurnalul de campanie şi să dea un semn că mişcă, nu să apară din nou ca Cel Ce Merită Votat pentru că Nu Este Ponta şi Atît.
—————–
În momentul acesta, cel mai mare rău este spurcarea alegătorilor care au votat. Că n-au votat ca unii sau ca alţii. Dar ăştia au votat! În ce condiţii a votat diaspora e de neconceput. Nu mai contează cu cine, a votat. Îndurînd umilinţă, sacrificînd timp şi bani, posibil şi sănătate, la frigul care a fost ieri. A votat! Şi e foarte probabil să mai voteze peste două săptămîni.
Problema e cu cei care nu au votat, în sensul de a-i atrage cumva la vot în turul II. A te lega chiar şi numai prin miştouri ieftine de cei care au votat (anti-Ponta, bineînţeles, numai la bucata asta de electorat mă refer) este, mă scuzaţi că nu v-o pot spune mai elegant, prostie crasă şi micime sufletească. Şi dovada că cei care se exhibă acum în acest fel nu au nici o legătură reală cu politica.
—————
Nu-l mai comparaţi pe Băsescu 2009 cu Iohannis 2014 (privind aşa zisa tranzacţionare a voturilor). Măcar de ziua lu’ tataie, la mulţi ani, domn’ preşedinte, dacă altminteri nu vă puteţi abţine.
1. Pentru că la cît l-aţi spurcat, unii dintre voi, pe Băsescu şi la cît rău aţi zis că fac asocierile cu el, nu îl avantajează pe Iohannis şi nu vă avantajează deloc nici pe voi, ba dimpotrivă.
2. Totul era diferit atunci. Omul, contextul electoral, situaţia.
————–
Iohannis e o provocare uriaşă de marketing politic. Nu numai că el pare deranjat cînd e luat din tihna în care zăcea pe raft şi expus lumii să-l cumpere, dar e un produs vechi, fără nici o calitate remarcabilă în sine, şi care a mai şi fost reclamat la protecţia consumatorului.* În afară de faptul că ce-i în punga de alături înnegreşte rufele, ce-ai putea spune credibil, vandabil despre el?
*Mă refer la lovitura de stat din 2012, nu la procesul cu ANI.
—————
Cînd ai răul cel mai mare în faţă, nu-i nevoie să-l cauţi la dinţi şi apoi să-i arăţi dantura răului mai mic.
În loc de promovare bezmetică Iohannis, mai degrabă arăţi pericolul Ponta, mai mare decît Ilici şi Năstase, după mine. Cu fapte şi cu argumente.
—————
Pe mine mă îngijorează şi pe cine are în spate Iohannis. Noul PNL, acum ACL, nu ştiu să fie alt PDL acolo decît cel acuzat de blatul de la parlamentarele din 2012, şi PNL pe stil vechi, nu ştiu să se fi curăţat între timp, Chiuariu e tot acolo, de exemplu. Ba aş zice că ăştia mă îngrijorează mai mult decît candidatul.
Deci, pe Iohannis tre’ să ne străduim noi cumva să-l punem acolo, sus în deal. Pentru că nu e Ponta, răul cel mai mare acum.
2. Aprecieri sincere, nu e micron de ironie în ce spun acum, celor care l-au votat pe Iohannis în primul tur. Că i-a convins el sau s-au convins singuri, nu mai contează, au votat. Şi 30 şi un pic la sută de la care se porneşte acum li se datorează.
Asta nu înseamnă că-i blamez cumva pe cei care au votat pe altcineva (votanţii lui Ponta se exclud, sper că-i clar deja). Aceleaşi aprecieri pentru că au votat.
————–