Câte ceva despre lansarea lui Iohannis şi a Elenei Udrea

Îi voi trata la pachet. Nu pentru că vreau să insinuez vreun mesaj ascuns, ci pentru simplul motiv că nu sunt prea multe lucruri de analizat în cazul lansărilor lor.

Johannis nu este un personaj de presă. Prin urmare, acțiunile lui nu generează interesul mass-media. Din acest motiv, Johannis este nevoit să comunice des. Să nu-și epuizeze toate gloanțele într-un singur eveniment. Sâmbătă și-a lansat candidatura la prezidențiale, iar luni își va lansa programul de președinte. Cu cât mai multe evenimente de presă, cu atât mai bine pentru candidatul Johannis. 

În cazul evenimentului de lansare, conceptul a fost unul șters. Fără sare și piper.

Controversa a fost generată nu de candidatul la prezidențiale, cum era de așteptat, ci de actualul președinte.

Fără evenimentul la care a participat Traian Băsescu, lansarea candidatului ACL ar fi rămas un eveniment cunoscut doar membrilor de partid.

Deși propaganda ACL a lansat mesajul că actualul șef al statului și-a programat un eveniment public pentru a sabota lansarea candidatului ACL, Traian Băsescu, în realitate, i-a creat un context mediatic favorabil lui Johannis.

Nu-i suspectez de colaborare pe cei doi, dar nu pot să nu remarc o mică ”sincronizare” a celor două discursuri. În orice caz, fie că și-a dorit sau nu, Traian Băsescu a reușit să genereze audiență discursului lui Klaus Johannis.

De asemenea, propaganda adversarilor (PSD) pune accent pe mesajul ”Johannis, omul lui Băsescu”.

Elena Udrea, în schimb, este un personaj de presă. Un atuu pe care, din păcate, nu știe cum să-l fructifice.

Despre lansarea candidaturii nu sunt foarte multe de spus. A mizat, previzibil, doar pe imaginea personală și că va genera controversă prin ținuta purtată. Foarte puțin pentru un candidat la prezidențiale.

Un alt element de controversă – cel mai important –  este prezența într-un restaurant la finalul evenimentului de lansare.

PMP este un partid care s-a născut într-o cârciumă. Apoi s-a lansat tot într-o cârciumă (celebrele fotografii de la Cluj cu sigla ”RESTAURAT” în spatele principalilor membrii PMP). Deci, ce s-a născut într-o cârciumă, va ajunge de fiecare dată în același loc.

Un mic bilanț al celor trei lansări:

 

–  La capitolul organizare: lansarea candidaturii lui Victor Ponta a fost cel mai bine organizat eveniment.

 

–  La capitolul controversă mediatică: lansarea candidaturii lui Victor Ponta a generat cel mai multe și mai puternice controverse.

 

– La capitolul concept de lansare: lansarea lui Victor Ponta a avut cel mai coerent concept de lansare (deși, așa cum am arătat deja, strategii lui au copiat unele elemente din conceptele altor lansări).

Ce imagine au reușit să transmită și să imprime publicului cei trei candidați:

Victor Ponta  – Ceaușescu

Klaus Johannis – prompter

Elena Udrea – restaurant

Nu știu ce vor alege românii la urne, dar în cazul unui război pe mâna cărui candidat ar fi mai bine să fim?  Pe mâna unui candidat care și-a ”comandat” un eveniment cu 70.000 de oameni pe un stadion, fără să miște nimeni în front? Sau pe unui candidat care nu a fost capabil să-și memoreze nici discursul de lansare ?  Sau pe mâna unui candidat care, după un miting de protest, se duce direct la cârciumă să se distreze ?

Mână forte, minte puțină sau distracție ? Oare ce vor alege românii ?

 

 

Leave a Reply