Despre Casa Regală

Fără supărare, pentru prietenii care au simpatii sau au venit în atingere cu Casa Regală în ultimii ani. Vine un moment în care ar trebui să înţelegeţi: Voi îi înobilaţi pe ei cu susţinerea, simpatia şi prezenţa voastră, nu ei pe voi. Voi transferaţi capital simbolic către ei, nu ei către voi.

Vine un moment în care ar trebui să realizaţi că toată chestia cu monarhia a fost odată ce a fost, ar fi putut fi ceva dar nu mai poate fi căci au ratat tot ce se putea rata. Şi a ajuns acum o imensă farsă:

Avem mai nou pe doamna printesa-ducesa (poziţia 5 în linia de succesiune la tron) organizatoare de lupte de cocoşi (profit net, 2000 dolari pe sesisune; mâncarea şi băutura incluse) proaspăt intrată şi ieşită din arestul poliţiei în … Oregon.

Avem pe Alteţa Sa Vodă Consortul, candidat la poziţia de Preşedinte al Republicii România. Da. Aspiraţii politice serioase. În rest, no comment din eleganţă.

Avem pe Majestatea Sa: într-o vreme dadea premii de excelenţă via reviste glossy lui Năstase Adrian, fost şi probabil viitor condamnat cu executare pentru fapte de corupţie. Majestatea Sa: mai nou gazdă primitoare pentru Iliescu Ion şi Voiculescu Dan, numărul 1 şi 2 în topul patologiilor tranziţiei romnesti, cancerul social-politic al României, dacă există aşa ceva, ăştia doi sunt.

Apare din senin în peisaj, de undeva din Anglia, ăla micu, alpinistul-motoristul: 28 de anişori, profesie sşi carieră incerte, venit să preia o parte din funcţiile de reprezentare ale Casei şi eventual conducerea tării pe linia scurtă la succesiune. Nu ştie încă limba română dar până urcă pe tron are timp să o înveţe.

Să continuăm panglicarii şi hahalerele care vorbesc în numele şi în susţinerea monarhiei? Foştii hidrofori? Canaliile intelectuale arghirofile? Eternii aspiranţi la glorie publică cu portofel şi poleială cu sclipici?

Să facem lista momentelor ratate, a gafelor, a lipsei de viziune, generozitate, măreţie sau nobleţe, a oportunismului şi a incapacităţii de a onora o responsabilitate istorică?

Să ne aducem aminte de isteria stupidă cu care o parte a simpatizanţilor regalităţii a primit rezultatul alegerilor dezastruoase, ruşinoase la extrem pentru poporul român, de anul trecut?

Să recapitulăm cum şi de ce Casa Regală a tratat lovitura de stat cum a tratat-o, ratând astfel cea mai mare şansă din 1948 până azi de a-şi reafirma forţa şi menirea istorică?

Nu. Să ne limităm la atât: Dragi preteni,voi îi înobilaţi pe ei cu susţinerea, simpatia şi prezenţa voastră, nu ei pe voi. Voi transferaţi capital simbolic către ei, nu ei către voi. Nu are rost să vă lăsaţi prinşi în farsa asta. E păcat. Locul vostru nu e acolo … Detaşaţi-vă o secundă şi priviţi la ei cu neutralitate: o farsă, un spectacol, o circotecă alimentată de cele mai mundane ambiţii şi slăbiciuni.

Leave a Reply