Studii, share-uri şi sîni

Am o rugăminte. Mai bine îmi daţi unfriend (pe Facebook) decât să mă persecutaţi dând share la studii cu adresă ideologică pre-determinată, cu o conceptualizare rudimentară balonată de intuiţii, cu research design strigător la cer, executate de maniaci ai măsuratorilor în care ideologia se substituie teoriei dar care pozează în oameni de ştiinţă că aşa sunt vremurile şi care au preluare instantanee pe canalele de propagandă mediatică de stânga şi progresiste precum NPS sau Huffingtotn precum acesta:

Study: Less Religious Are More Motivated By Compassion Than Highly Religious
http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2012/05/01/151775572/study-less-religious-are-more-motivated-by-compassion-than-highly-religious

Da. E studiul ăla rostogolit cu o determinare frenetică de câteva zile de mediile progresiste şi idioţii utili din dotare care spune că cercetătorii americani scăpaţi liberi la tehnologia modernă de anchetă socială prin telefon şi programe statistice de prelucrare a datelor au determinat că: “Oamenii credincioşi sunt mult mai puţin mânaţi de compasiune în acţiunile lor decât ateiştii”.

Nici nu ştii dacă să râzi sau să plângi de grandioasa descoperire. Sau de evangheliştii ei. Ştiinţa. Oameni de ştiinţă. Sigur, daca stai să te gândeşti o secundă întelegi imediat trivialitatea şi confuzia. Dar asta e altă poveste…

Să nu fie cu supărare, dar dacă tot vreţi să daţi link la un studiu ştiinţific, făcut de oamenii de ştiinţă americani, daţi măcar la ăsta:
“Cercetătorii americani au determinat că femeile cu sânii mai mari sunt mai isteţe.”  Tot ştiinţă, tot metodă ştiinţifică aplicată. Măcar ştim ce facem. Dacă tot e vorba să ne batem joc, cel puţin ne batem joc cu ceva folos sufletesc.

PS
Dincolo de inteligenţa bunului simţ, şi Guttman si Blalock – adică nu nişte “cercetători americani” oarecare în căutare de job şi notorietate prin specularea unor teme corecte politic – au atras atenţia încă din anii 60 – unul din punctul de vedere al conceptualizării, celălat al erorilor estimatorii – de ce astfel de abordări sunt dubioase. Dar măsurarea e lucru mare şi urgent mai ales când ai o misiune socială progresistă de înfăptuit şi mulţimi la galerie care să te aplaude în rol de idioţi utili.

Macar chestia asta cu sânii e mai puţin problematică tehnic. Variabila “sâni mari” neridicând probleme chiar aşa de delicate. Măsurare standardizată. Ştiinţă şi precizie. Artă şi meserie. Trăiască.

Leave a Reply