Singura legătură cu jurnalismul. Şi singurul român la căpătîiul lui Chavez

Singura legătură a textului “Hugo Chavez a murit! Singura legătură dintre Chavez şi România: o întrevedere cu Ion Iliescu” este că apare pe platforma adevarul.ro. Citiţi-l. Aflaţi astfel despre o întîlnire Chavez – Iliescu, despre o conferinţă ONU – de la Monterrey, din 2002 – şi despre un comunicat.

Să o luăm în ordinea inversă prezentării şi firească a importanţei. Care comunicat? Al cui comunicat? Nici un semnatar al comunicatului. Nici o precizare. Link? Nici atît. De ce să se precizeze sursa? Are vreo importanţă sursa? Are, dar exclusiv cînd autorul o citează, ca să-şi încropească textul. Cînd e vorba să precizeze cine a muncit la elaborarea comunicatului, nu mai are. Ce-i al tău e şi-al meu, că tot e vorba de doi comunişti  în articol, nu? Uitaţi-vă pe fluxurile de ştiri din lumea civilizată, Reuters, APF, AP, par exemple – acolo unde nu se fură munca altuia fără să dai socoteală pentru asta – nu veţi vedea un singur comunicat a cărui sursă să nu fie precizată. Uitaţi-vă şi pe fluxurile de ştiri ale agenţiilor de ştiri de la noi, e la fel. Sigur, poate nu sînt bani pentru abonamente la agenţiile de ştiri, dar asta nu înseamnă nici pe departe că se justifică furtul. Sau poate că, în situaţia de faţă, nici nu era nevoie de bani. Pentru că, la o căutare după cuvinte cheie, am aflat din afişare pe prima pagină care-i sursa comunicatului: preşedinţia României.

Doi şi trei. De la Conferinţa Internaţională ONU pentru finanţarea dezvoltării, de la Monterrey, care a prilejuit întîlnirea Iliescu – Chavez, există şi fotografii, aşa că articolul putea fi ilustrat corespunzător. Contra cost, e drept, că nici munca fotografilor nu-i pro bono, şi nici agenţiile de ştiri care dau bani pentru preluarea fotografiilor nu le oferă gratis. E drept, impactul vizual al celei de mai jos, să zicem, din cele două disponibile la AGERPRES, ar fi atenuat pînă la dispariţie încercarea din text de a nu se face cumva vreo altă legătură între Iliescu şi Chavez decît cea prezentată. Că doar nu vorbim de doi comunişti, nu? Iar dacă unii îşi îmbălsămează cadavrul, noi de ce să nu-l spălăm puţin cu ocazia asta pe al nostru?

Ultima oră, ştire MEDIAFAX: Singurul român – anunţat pînă acum, cel puţin – ca prezent la funeraliile dictatorului venezuelean este pesedistul Dumitru Buzatu, şeful CJ Vaslui. Care a precizat că pleacă singur şi pe banii lui la Caracas, dar în calitate de om politic şi de lider al pesediştilor vasluieni. Că doar nu se face ca aşa “un mare lider al stîngii contemporane”, precum Chavez, să nu aibă la căpătîi un reprezentant al partidului al cărui preşedinte de onoare este Ion Iliescu.

 

 

7 Responses to “Singura legătură cu jurnalismul. Şi singurul român la căpătîiul lui Chavez”

 1. Yeba says:

  Pe banii lui spălaţi cu ocazia asta. Să-i dea Părintele Popoarelor sănătate lui Chavez la el acolo, că uite, îl ajută şi pe dl Buzatu să mai spele un bănuţ pentru zile negre, să pună fetiţelor o pâine pe masă.
  Cică ultimele cuvinte au fost „vă rog, nu mă lăsaţi să mor” şi nimeni n-a avut prezenţa de spirit să-i spună „lasă, că scapi de americani şi în schimb te vezi cu Stalin”.
  De reţinut: CJ Vaslui – cel mai sărac judeţ, cel mai mare şomaj, cea mai nobilă preocupare: mersul la înmormântări transatlantice.

 2. corcodel says:

  2 bovarici cu bovarisme (inca) finantate de bovaricul elena. ca la tigani.

  un tigan avea o casa,
  trei tigani aveau un blog.

  o sa vina si ziua cind va veti ridica poalele in cap si va veti injura ca la usa cortului matern.

 3. Pataphyl says:

  De mult n-am mai fost pe la Bestiar, un nume, iată atît de adecvat în atare ocazie festivă. Să sperăm o nouă și grabnică reîntîlnire, acolo la cazne (sau cazane, mă rog…). Și reiterarea tradiționalei urări: Jos iliescu!

Leave a Reply