Ioan Rus, damblaua presată a lui Ponta

Ioan Rus, ieri, 02.09. 2012:

“Presiunile nu se fac aşa, că te sună la telefon şi îţi spune. Eu am avut o discuţie cu primul-ministru care mi-a explicat că mulţi din conducerea USL consideră că s-ar putea acţiona astfel încît să fie mai puţini. Eu i-am explicat premierului că cadrul legal şi constituţional care funcţiona în acel moment în România nu permite niciun fel de mişcare, nici stînga, nici dreapta. I-am zis că avem două variante: fie mă ascund în spatele lui şi el să reziste în faţa presiunilor de partid, fie eu plec. Eu nu mă ascund în general în spatele nimănui.”

Dar să urmărim scurta istorie a ministeriatului lui Ioan Rus la şefia Internelor, în declaraţii. Mai întîi, au numit Guvernul.

Radu Mazăre, 02. o5. 2012:

“Cu mici excepţii, Guvernul zic că e bun. Discutăm despre Rus care e ministru de Interne şi care nu cred că era îndreptăţit să ocupe o funcţie ministeriabilă în Guvern. […] Şi l-a asumat premierul la pachet, a spus «E al meu, e damblaua mea». Poţi să accepţi un om ca dambla a unui prim-ministru. Dambla în ghilimele, probabil că are alte resorturi care l-au determinat. Îl acceptăm, ce să facem… O să votez Guvernul.”

Şi l-au acceptat, şi l-au votat. Şi-au dat o lovitură de stat, şi-a fost un referendum. Şi Ioan Rus a demisionat.

Ioan Rus, 06.08. 2012:

Nu pot accepta ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie părtaş la ceva ce nu înseamnă lege, respectarea legii în România. Limitele demnităţii mele mi le stabilesc singur. […] Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumătate discuţii de către politicieni români, începînd cu Traian Băsescu şi continuînd cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil. Astăzi mi-am dat demisia de onoare.”

Şi s-au scandalizat!

Crin Antonescu, 06.08. 2012:

“Una peste alta, cred că existau motive ca Rus să demisioneze, care ţin de gestiunea pe care ministerul condus de domnia sa o avea de făcut pentru referendum. N-am avut cea mai mică discuţie privată, nici oficială, cu domnia sa.”

Crin Antonescu, 07.08. 2012:

“Fostul ministru de Interne a procedat incorect, a minţit. Cînd a ieşit pentru a-şi da demisia, asta pentru că nu a fost demis, cînd a vorbit despre presiuni pe care le-am făcut eu asupra domniei sale, punîndu-mă pe acelaşi nivel cu Traian Băsescu, care l-a ameninţat cu puşcăria, ştiu că minte, are de ascuns ceva şi este bine că a plecat. Este un om extrem de mincinos care m-a acuzat pe mine de presiuni, a spus această mizerie în public, a spus-o poate cu scopul de a mă intimida.”

Şi s-au deziluzionat…

Ioan Rus, 29. 08. 2012:

“În loc să-mi dea un telefon să mă întrebe, pe telefonul ăla, cu care e legat de ministrul de Interne, să mă întrebe cum e cu astea… În loc să mă întrebe, a ales să meargă la TV şi să se certe cu mine prin televiziuni, că am ceva de ascuns, că mint, că ascund cifre. Asta pentru mine a reprezentat o bilă neagră. Nu-l şterg de pe listă, dar o perioadă nici nu l-aş mai număra, pentru mine a fost o deziluzie.”

Şi acum: deziluzia a plecat de la Palatul Cotroceni, Ponta este încă la Palatul Victoria. Dar pînă cînd?

Ion Iliescu, 02.05. 2012:

“Personal n-aş fi optat pentru această soluţie. Nu mă încântă numirea lui Rus la Interne. Dar Ponta l-a susţinut, iar răspunderea pentru această numire o va purta tot el.”

Pînă cînd, odată ce şi-a şi şi-au făcut damblaua, nu va mai fi de serviciu. Pentru că, întorcîndu-ne de unde au ieşit…

Ion Iliescu: 27. 04. 2012:

Urmează un Guvern de serviciu, care sa asigure desfășurarea alegerilor locale și parlamentare, poate chiar devansate, care sa dea țării un nou Parlament, cu o nouă majoritate, care sa reflecte realitatea din ţară și care să asigure continuitatea procesului de guvernare a țării.”

Bonus. Ioan Rus, 02. 09. 2012:

“Ion Iliescu şi Radu Mazăre sînt un cuplu bun.”

Sursa: Gândul

Leave a Reply