Citim ce putem, înțelegem ce vrem

Prin 2 iunie, pe blogul său, Doc scria despre istoria unei mistificări: cazul Akdeejeva, CEDO și pensiile. Pe scurt, pentru a plânge pe umerii pensionarilor, cu lacrmi mai de crocodil decât cei ai lui Cristian Tudor Popescu, Realitatea TV și Money.ro au inventat un caz care nu există despre o persoană inexistentă din Letonia pe care un proces inexistent la CEDO a despăgubit-o pentru că scârba de stat Leton i-ar fi tăiat pensia. În fine, veți citi și veți vedea asemănarea mass media românești cu Radio Erevan – cert este că, în singurul caz existent la CEDO în care o doamnă pensionar a acuzat statul leton, acea doamnă reclama nu diminuarea pensiei, ci modul în care aceasta i-a fost calculată greșit de la început. Firește, la mistificare, că dădea bine la războiul cu Guvernul portocaliu, au achiesat toate vuvuzelele din presa română:  Antena 1, Mediafax, ProTV. Teoria cartofului fierbinte pasat de la unii la alții, pentru a fi transformat într-o portocală numai bună de azvârlit după Băsescu sau Boc, la alegere, v-am expus-o și eu aici. Cert este faptul că Doc s-a străduit degeaba să le explice confraților din mass media moguliană, preț de încă două materiale bine documentate, cam cum stă treaba cu dreptul la pensie la nivelul CEDO și la nivelul unor Curți Constituționale. Dacă CEDO va sancţiona doar reducerile nejustificate şi/sau discriminatorii, fără a opri statele să reducă nivelul pensiilor în acord cu o politică economică rezonabilă, există și exemplul unei decizii a Curții Constituționale din Letonia care a invalidat o lege de reducere a pensiilor. Dar, susține Doc: “Curtea letonă nu şi-a întemeiat decizia pe încălcarea dreptului la proprietate, în această privinţă decizia se aliniază jurisprudenţei CEDO: există un drept la pensie, dar el nu garantează suma primită. Curtea Letonă îşi întemeiază decizia pe aşa-numitul principiu al aşteptării legitime. Cu alte cuvinte, principiul protejează împotriva unor schimbări bruşte şi dramatice pe care deciziile luate de autorităţi le-ar putea provoca în viaţa oamenilor”. Pentru Antena 3 asta se traduce cam așa: „Guvernul Letoniei, nevoit să înapoieze banii obţinuţi din tăierea pensiilor. Se poate şi în România? “Decizia de a tăia pensiile violează drepturile individului la securitate socială”, se arată în motivaţia Curţii Constituţionale, citată de france24.com şi AFP pe 21 decembrie 2009”.

31 Responses to “Citim ce putem, înțelegem ce vrem”

 1. Nea says:

  Doc mi-a dat pentru o clipă senzaţia că nu trăiesc în ţara vuvuzelelor: auzi dom’le, să spui de unde vine informaţia, ce pretenţii!
  Păi de douăzeci de ani citim sau auzim titluri de felul: O găină a născut pui vii. Apoi trebuie să aştepţi 20 minute plictisitoare ca să vezi dacă marele jurnalist vine sau nu cu vreo nuanţare în final (de obicei nu vine).
  Este unul din motivele pentru care am renunţat la presă şi TV.

 2. ela says:

  mai degraba citim ce vrem.intelegem ce putem.

 3. Nea says:

  Cine-i în poză, motanul Felix, în calitate câine de pază a democraţiei? Sau democraţia însăşi, întruchipată în Tăriceanu, că_cam seamănă între ei, bag seama?

 4. ela says:

  Citesc in Deutsche Welle:”O anumită prudenţă şi moderaţie, de care a dat de altfel mereu dovadă societatea românească, ar putea interveni şi de data aceasta pentru a calma situaţia. Niciodată de la căderea comunismului, nu au avut loc în România scene de violenţă socială fără ca ele să fi fost pilotate cinic din umbră, aşa cum s-a întîmplat cu mineriadele şi cu înfruntările de stradă de la Tîrgu Mureş din 1990. Există aşadar, în ciuda unei ambianţe încărcate, premise bune pentru ca România să facă faţă situaţiei cu demnitate.”

 5. @nea,
  cainele are antena)))))) – este mai mult de bombardament (informational) decat de paza.

 6. Florina says:

  ciine de bombardament, asta-i excelenta 😆 😆 😆

 7. necos says:

  Florina ,schimbarea …regilor bucuria nebunilor . Asa v-ati bucurat si de Teo !!!

 8. @necos,
  incearca sa fii inteligent prin comentarii (ai 4 in gunoi). vino cu argumente, nu cu invective sau remarci “fine” de galerie de fotbal. multzumesc.

 9. Florina says:

  @necos,
  daca s-ar schimba regii acum, stim precis ce nebuni s-ar bucura.
  eu nu m-am bucurat de Teo, dar multumesc pentru modul de adresare.

 10. a.s. says:

  Care este femininul de la “cainele de paza al democratiei”? Oare suna bine: cateaua de paza a democratiei? Ma gandeam la Fabrica de la RTV sau la emisiunile de la Antena 3.E una la Antena dupa-masa,nu stiu cum o cheama, dar tot timpul e suparata si se ratoieste la telespectatori.

 11. ela says:

  cainele asta naparleste,e puturos si nu e inca bagat in priza?

 12. necos says:

  florina si nedormitii …ma inteleg …mersi !!!

 13. necos says:

  Si vezi ca unchiul meu e la …curte !!!

 14. @necos,
  tu vii la mine in vizita, nu-tzi vin eu tzie pe calculator. deci, te stergi pe picioare la intrare. nu la mine pe covor. si nici nu-tzi lipesti bilutzele din nari sub scaunul/masa meu/mea. samd. asta daca te-a invatzat mamitzica ta si altceva decit sa spargi semintez pe la meciuri. hai, fii inteligent si mumos.

 15. nedormitul says:

  vă… rog… mai uş…or cu… înjură…turile

 16. ela says:

  toasu’ melescanu imprastie vestea si pe B1

 17. AccesDirect says:

  Imi place ca e tras pe sarma cainele.

  Sa-mi spuna si mie cineva cum fac astia de baga aceeasi poezie toti odata.

 18. @AccesDirect,
  se cheama Cooperativa – subiectele fierbintzi se paseaza in grup si se face coregrafia de dinainte, in vestiar, ca la luptele de wrestling (na-tzi-o tzie, da-mi-o mie; fa-te ca singerezi, acum mori nitzel samd). daca toata lumea cinta acelasi cintec, li se pare ca au credibilitate. stii, la noi functzioneaza chestia cu “daca itzi spun trei persoane ca esti beat, du-te si culca-te”.

 19. Nea says:

  Păi cam aşa făceau şi profesorii prin liceu. Dacă i se scula celui de matematică să zică ceva de integrale, să te ţii: în săptămâna aia integrale zicea şi ăla de fizică, şi ăla de chimie, trebuia noroc să nu auzi de integrale şi la istorie.
  Până la urmă începeai să-i crezi că ştiu despre ce vorbesc.

 20. AccesDirect says:

  @Micutza: misto. Ce ma uluieste e tenacitatea acestei depravari. Nu pare niciunul sa oboseasca. Sa zica, de exemplu, Dragoteasca: “bai, fratilor, mi se apleaca deja, nu mai am chef de atata harmalaie. iau o pauza”.

  PS: daca ai chef,cand faci colaje, fa trecerea cu Clone Stamp, setata cam pe la 50%. e mai simplu decat sa dai cu pensula peste si arata mai realist.

 21. )))))clone-stamp am folosit – dar e buna informatzia cu 50%. multzam.

 22. de obicei folosesc radiera cu 25% sa sterg din layere (cred ca-i din cauza de puturosenie))))).

 23. AccesDirect says:

  :))) atunci arata naspa din cauza redimensionarii fisierului

 24. nu. materialul de baza (cainele) fu mai mititel si-a trebuit sa trag de el. plus ca la 150 dpi, nici nu merita sa te mai uitzi la compresie, sau pe unde s-au taiat pixelii ca maioneza))))

 25. AccesDirect says:

  Asa e, ideea conteaza. Oricum, nu e cazul sa pierzi toata ziua la o imagine. Eu lucrez toata ziua in Photoshop, dar si acum ma amuza sa vad astfel de editari grafice, desi stiu cum sunt facute. :))

 26. Nea says:

  AccesDirect,

  Stai liniştit, că nu obosesc. În lumea lor de roboţei nu există aşa ceva.
  Ia-l de pildă pe Paler, după decenii de pupat pe Dej şi Ceauşescu a devenit proaspătul stindard al democraţiei şi societăţii civile.

 27. AccesDirect says:

  @Nea: pe langa canaliile astea de acum, Paler imi pare in regula

 28. ela says:

  hopaa! a aparut pe hotnews si pretenu klausi cu declaratii! l-au scos de la naftalina?

 29. supleantul CC al PCR, neica Paler, a devenit, brusc, “democrat”. nici el n-a stiut sa imbatrineasca frumos – deh, viatza nasoala fara “ziel” negru la scara…

Leave a Reply