Stanca e sub zoso!

Dragoș Stanca dă un răspuns predicției lui ITM despre soarta voxpublica: Nu se închide. Merge foarte bine. Invidia, dom’le! Condensat într-o frază:

“Dupa VoxPublica au urmat, sa nu uitam, Pandora’s si noul Standard.ro. Ambele, multumesc de intrebare, merg foarte ok.”

Pentru că așa cum spune Bleen, Dragoș are la activ un scandal de umflare a traficului pe realitatea.net prin tehnici de spam, am zis că subiectul merită aprofundat. Iată  datele  Google Trends pentru vox, standard și pandoras:

Așadar, voxpublica merge in jos, cit se poate de clar. Pentru perioada cît au avut tracking Google, atît standard.ro si pandoras.ro (domeniile redirectioneaza spre subdomenii realitatea.net) aveau o tendință clară descrescătoare. În fapt, voxpublica e la 1/3 din traficul lui zoso și, privind la grafic, aș spune că cele 3 siteuri cu care se laudă Stanca nu depășesc, cumulat, traficul de pe zoso.ro!

Eu nu cred în trafic ca măsură generală a succesului. Dragoș însă crede. Iar ce vedem mai sus nu prea miroase a succes. Vestea bună ar fi că adunătura de mediocrități pline de ifose și talente de pe Pandoras nu prea prostește pe nimeni. Vestea proastă e că scandalul cu BUG nu avea altă motivație decît traficul. Iar felul în care Rogozanu ne cerea să scoatem pistoalele iar acum apără proiectul lui Stanca mă duce cu gîndul la interese comune de altă natură decît ideologică între cei doi. Să riști mișcări de stradă ca să-ți reanimezi traficul muribund e, totuși, cam mult. Să fii de stînga, ca Rogozanu și să faci rivoluție cerînd tinerilor să iasă în stradă pentru ca tu să faci trafic și, implicit, bani, e pur și simplu jegos. Iar dacă Stanca nu-l plătește pentru asta, bravo lui! Să pui la produs bani pentru mogul pe stîngiștii înfierbîntați e o performanță care merită aplaudată!

8 Responses to “Stanca e sub zoso!”

 1. Florina says:

  Circul de saptamina trecuta cu DIvan chiar a pus capac. S-a vazut disperarea.

 2. AccesDirect says:

  Tot ce se sadeste in gradina lui SOV e otravit si e sortit sa se usuce. Nu mai vorbesc de robii acestui stapan, ce se smintesc vazand cu ochii, desi multi pareau oameni cu scaun la cap, pana sa ajunga sa o ia pe aratura in ograda astuia.

 3. val_one says:

  nu cred că ar avea cineva ceva de cîştigat prin dispariţia Voxpublica.
  ba,eu cred că ar fi o pierdere pentru noi,cei „mărunţi” şi anonimi.am găsit acolo un foarte bun comentariu pe care-mi permit să-l postez aici,cu scuze pentru lungime.merită citit pînă la capăt:

  „Traficul scade, după o anumită perioadă, la orice mijloc de comunicare în masă, atunci când gradul de noutate începe să se erodeze. Care sunt motivele, având în vedere că accesul la VP este gratuit, ceea ce înseamnă că nu pot fi invocate problemele de ordin economic ale cititorilor ca în cazul abonamentelor la presa scrisă?
  Unul dintre motive a fost deja sesizat: încheierea campaniei electorale. Altele, cum ar fi lipsa de timp dedicat cititului, dezinteresul şi suprasaturaţia în ce priveşte temele politice, creşterea numărului de blogguri cu o orientare monopolitică, părăsirea platformei de către unii cititori scârbiţi de omniprezenţa înjurăturilor, dar şi predictibilitatea articolelor, în sensul că ştim deja cam ce ne aşteaptă de la cutare autor, contribuie şi ele la scăderea traficului.
  În altă ordine de idei, meritul platformei VP – şi asta mi se pare important – constă în faptul că oameni care nu se cunosc – şi nu se vor întâlni, probabil, niciodată în afara spaţiului virtual – dezbat temele iniţial lansate de bloggeri, pe care nu de multe ori le dezvoltă în direcţii interesante. Mărturisesc că am învăţat câte ceva de la unul sau altul dintre autori şi comentatori (cred că nu sunt singurul) şi că urmăresc cu interes lupta argumentelor care înlocuiesc tot mai mult limbajul suburban de pe la începuturile acestei platforme.
  În al doilea rând, chiar dacă sunt mai mulţi cei care citesc decât cei care scriu, spaţiul VP nu este un studio TV, rezervat doar unui număr restrâns şi preselectat de invitaţi pe care trebuie să-i urmăreşti pasiv şi fără posibilitatea de a-i contrazice, ci înlesneşte accesul oricui la exprimarea părerii personale. Individualizarea (articolele răspund nevoilor şi intereselor cititorilor, aceştia din urmă pot decide ce şi când citesc şi la ce şi cum răspund), precum şi posibilitatea interacţiunii dintre autori şi cititori sunt elementele care fac diferenţa dintre mediile „clasice” şi o platformă precum VP. Dacă temele introduse de bloggeri sunt false, aşa cum s-a mai afirmat pe aici, contează mai puţin în relaţie cu numărul şi – mai ales – cu calitatea comentariilor pe care acestea reuşesc să le antreneze.
  Un alt aspect pozitiv îl reprezintă acela că oamenii citesc (parcă) mai mult şi introduc în comentariile lor citate din cărţi sau indică link-uri spre alte blocuri, adăugând un plus de valoare propriei contribuţii prin aceea că, voit sau nu, contribuie la îmbogăţirea culturii generale, politice şi cetăţeneşti a cititorilor. Din aceste motive, eventuala dispariţie a VP ar fi cel puţin regretabilă.
  Continuarea diversificării ofertei pentru diferite categorii de grupuri-ţintă, începută cu Pandora’s, continuată cu Standard, urmată de SportVox, şi în viitor, poate, de arte, divertisment şi, de ce să nu ne gândim şi la o platformă audio pentru nevăzători, ar impulsiona nu doar traficul şi popularitatea platformei, ci şi gradul de loialitate a cititorilor ei.”

  christian
  2010-05-31 21:56:18

 4. Florin says:

  @val: vox a fost o mare minciuna de la inceput. Uite ce scriam in octombrie anul trecut despre asta: http://aathanor.net/fish-eye/2009/10/vox-populi-diabolicum-perseverare/

  PS-ul s-a dovedit gresit rau de tot, eram insa dupa o discutie cu Sergiu Toader care m-a facut sa cred ca Realitatea chiar va deveni altceva. Intre timp Toader a disparut el insusi de pe generic.

 5. val_one says:

  @Florin,mulţumesc,corect punctul de vedere de atunci.Dar eu cred şi sper că voxpublica,oricare ar fi intenţiile autorilor,este în aceeaşi măsură chiar vocea publicului,adică noi contra ei,chiar mai mult decît şi-ar fi dorit-o lansînd platforma asta.
  Atîta timp cît avem libertate deplină de a comenta,eu zic că e bine şi util pentru noi.În altă ordine de idei,nu consider că avem a ne teme de blogosferă.Dacă vorbim de media,da,mi-aş dori din plin dispariţia de antenelor şi iRTV.Aşa cum spune mereu @Andra,acolo stă marele pericol.

 6. Alexandru H. says:

  Pandora’s :)) Genial proiect. In momentul in care capul de afis al platformei este prezentatoare meteo de la o televiziune minora, nu te poti lauda nici macar cu elitismul…

  La voxpublica greseala cea mai mare a fost obsesia pentru politica. Nu e posibil sa te lauzi cu 100 de colaboratori, dar care posteaza toti numai opinii despre evenimentele zilei in viata politica. N-au reusit sa gaseasca diversitatea, ci s-au ingropat intr-un soi de buncar SOVianistic…

 7. Florina says:

  @Alexandru H.

  Ca e sau a fost prezentatoare meteo conteaza mai putin. Ce si cum scrie este edificator.

Leave a Reply