Cum s-a transformat lansarea oficială a candidaturii lui Victor Ponta, dintr-un eveniment extrem de important al campaniei, într-un dezastru?
Eroarea strategilor sau eroarea deciziei politice? Pentru că, e bine de știut, consultanții oferă idei și soluții, dar nu iau niciodată decizii. Decizia aparține întotdeauna factorului politic.
Cele două echipe – echipa strategilor și echipa politică – nu și-au stabilit un obiectiv realist pentru acest eveniment. Dacă obiectivul pentru acest eveniment (cui comunicăm, ce vrem să comunicăm, care sunt efectele pe care vrem să le obținem) era stabilit de la bun început, evenimentul nu s-ar fi transformat într-un dezastru din punct de vedere al comunicării.
Foarte probabil, obiectivul gândit de echipa de strategie s-a axat pe două componente: transmiterea ideii de forță (de discutat dacă candidatul Victor Ponta avea nevoie să transmită un astfel de mesaj) și trecerea în plan secund a discursului candidatului (un discurs slab este ascuns prin amploarea evenimentului).
Un alt element este acela că nu au anticipat reacția adversarilor. În acest caz, propaganda adversarilor a fost extrem de rapidă și de bine organizată. Chiar dacă opoziția este divizată, nu trebuie subestimată capacitatea acesteia de a transmite mesaje, cu atât mai mult cu cât aceste mesaje ajung la mai multe categorii de electorat. La momentul lansării, Victor Ponta putea să identifice cel puțin trei adversari: Klaus Johannis, Elena Udrea și Monica Macovei. Un alt element extrem de important este acela că, deși acești trei candidați sunt în competiție directă cu Victor Ponta, ei sunt și în competiție directă unul cu celălalt. Deci, motivați să strige mult mai tare decât competitorii lor direcți din opoziție. Faptul că echipa premierului a fost prinsă atât de descoperită la acest episod, al lansării candidaturii, înseamnă că acolo este o echipă slabă. Sau, cel puțin, o echipă care nu are capacitatea să intuiască reacția adversarului.
Ceaușescu. Acesta a fost principalul mesaj al propagandei adversarilor. Putea să fie evitată o astfel de etichetă? Dacă evenimentul nu ar fi coincis cu ziua de naștere a candidatului, foarte probabil că propaganda adversarilor, chiar dacă ar fi avut aceeași intensitate, nu ar fi avut aceeași capacitate de convingere.
Unul din principalele mesaje care s-au dorit a fi transmise la acest eveniment, a fost acela că premierul beneficiază de sprijin din exterior. Pentru a transmite această ideea, a fost difuzat un film cu mesaje de la diverși lideri europeni, care își exprimau susținerea pentru Victor Ponta.
OBS: această idee nu le aparține, însă. A fost lansată și utilizată în evenimentele altui partid politic, cu ceva ani în urmă. Pe această cale, autorul le transmite că se simte măgulit.
Cu ceva timp înainte de acest eveniment, echipa premierului a încercat să impună în spațiul public ideea că Victor Ponta are sprijinul americanilor în această competiție electorală. Dovada ? Echipa de strategi care au stat alături la victoria lui Obama, este acum alături de premier. Ideea a fost lansată pe mai multe site-uri, dar și la televiziunile de casă ale PSD.
Evenimentul de lansare, organizat în bună parte după tiparul americanilor (cel puțin la nivel vizual), era un nou prilej pentru a impune această idee în mentalul colectiv. Pentru a reuși însă acest lucru, propaganda trebuia planificată din timp. Ori, acest lucru nu s-a întâmplat.
Luați prin surprindere reacția adversarilor și de intensitatea propagandei, de comparațiile negative cu Ceaușescu și cu Kim Jong Il, echipa premierului a decis, tardiv, să reacționeze cu exemplul Obama. ”Și Obama s-a lansat în cursa prezidențială pe un stadion, și nu este un dictator”. Corect. Până la un punct. De la un alt punct, reacția a fost de genul ”din lac în puț”. Deoarece a permis adversarilor să speculeze o altă vulnerabilitate a premierului, extrem de cunoscută în spațiul public: plagiatul !
Dacă echipa premierului și-ar fi planificat mai atent propaganda, dar și strategia pentru acest eveniment, ar fi reușit nu numai să neutralizeze atacurile adversarilor, dar și să își atingă obiectivele extrem de importante pentru campania lor:
– Ar fi repetat mesajul că Ponta are sprijinul americanilor.
– Evenimentul ar fi beneficiat doar de comentarii pozitive.
– Ar fi evitat comparația cu Ceaușescu.
– Ar fi evitat acuzația de plagiat.
Câteva ipoteze pentru motivul pentru care echipa premierului nu a gândit o strategie pentru acest eveniment:
– Aroganța. Se cred deja câștigători și nu îi mai interesează reacția adversarilor.
– Controlează o foarte mare parte din mass-media. Deci, cred că pot impune doar mesajele favorabile lui Victor Ponta.
– Ignoră în continuare puterea internetului. Aici includem site-urile de știri, facebook, etc.
– În noul context, provocat de scandalul cu Robert Turcescu, evenimentul a fost planificat doar pentru mobilizarea membrilor de partid. Ceea ce înseamnă că știau că va exploda un asemenea scandal, care va acoperi evenimentul de lansare.