Sebastian Bodu, europarlamentar PDL – comunicat de presă:
Ref: Direcționarea asigurărilor de sănătate exclusiv către sistemul public este un grav abuz. Actionez in judecata Ministerul Sănătății si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Ministrul Sănătății a anuntat sistarea platilor catre spitalele private din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sănătate. Aceasta măsura este profund discriminatorie si abuziva fata de cei care doresc sa beneficieze de serviciile unui spital privat.
In calitate de angajat care a platit timp de 17 ani contribuții sociale (10 ani ca angajat al unor companii private si 7 ca angajat al unor instituții publice), ma vad pus in situația de a fi obligat sa ma adresez, in cazul in care ma lovesc de o problema medicala, doar unui spital public. Fac precizarea ca este dreptul meu, ca si contribuabil, sa optez intre un spital public sau unul privat, platind in plus diferența dintre suma decontata de CNAS si valoarea serviciului medical, in cazul in care optez pentru a doua varianta.
Argumentul ministrului sănătății, cum ca spitalele private se pot finanța exclusiv din contravaloarea achitată de clienti este fals deoarece important nu este caracterul public sau privat al spitalului ci calitatea de plătitor de CAS a beneficiarului serviciului medical. Odată cu sistarea decontarilor serviciilor medicale către spitalele private, servicii prestate către un plătitor de CAS, acesta va trebui sa achite din buzunar contravaloarea integrala a serviciului, sau sa se adreseze unui spital public. Acest lucru este, așa cum spuneam, discriminatoriu si abuziv.
Ii fac cunoscut ministrului sănătății si președintelui CNAS ca fac, in mod voit, o confuzie grosolana intre finanțarea spitalelor si plata contravalorii serviciilor medicale prestate către platitorii de CAS. Finanțarea se face din bugetul de stat pentru spitale publice si din încasări proprii, in cazul spitalelor private, conform ‘business plan-ului’, ca sa îl citez pe ministrul sănătății. In schimb plata contravalorii serviciilor medicale se face din bugetul asigurărilor sociale gestionat de CNAS, in baza calitatii de asigurat a beneficiarului (plătitor de CAS) si este dreptul asiguratului de a alege preststorul serviciului medical. Acest drept face obiectul incalcarii si de aceea ma voi adresa instanței de contencios administrativ, in calitate de contribuabil/asigurat.
Consider, de asemenea, ilegală finanțarea spitalelor publice din fondurile CNAS. In 2006 același ministru al sănătății impunea o așa-zisa ‘taxa pe viciu’ care se colecta înaintea accizei si care era destinată finantarii directe a spitalelor publice. Ministrul anunța arunci ca măsura a fost un succes (in timp ce incasarile accizelor aveau de suferit) iar astăzi aflam ca spitalele publice sunt in același stadiu de subfinantare. Si atunci in ce a constat succesul ‘taxei pe viciu’? In campania anti-fumat de 800.000 euro a unei dive ce ne zambea din posterele foto-shopate?
Precizez ca aceasta actiune este una demarată in nume personal, in calitate de contribuabil la bugetul asigurărilor de sănătate si sper ca demersul meu sa fie urmat si de altii care, ca si mine, vor sa beneficieze in continuare de dreptul de a opta intre un spital public si unul privat. De aceea ma abtin de la orice fel de comentarii politice cu privire la persoana ministrului sau a partidului din care face parte.
Dragoş Paul Aligică, despre demersul lui Sebastian Bodu:
Pana sa se sesizeze PDL ca organizatie, ca forta politica de opozitie si de dreapta, Sebastian Bodu a luat pe cont propriu problema. Cat putea sa mai astepte?
PDL: nu numai ca intregul e mai mic ca suma partilor dar ca intreg nu se ridica nici macar la inaltimea membrilor sai individuali. Asta da talent organizatoric!
[…] Vezi prima parte aici. […]