Valeriu Stoica – interviu, Paul Dragoş Aligică – comentariu

N-am mai discutat cu Valeriu Stoica de luni de zile. Am fost surprins azi sa vad acest interviu al sau. Il stiu preocupat obsesiv de viticultura, lucru care m-a amuzat si indispus pana la punctul in care, iata, sunt luni de zile de cand am evitat sa comunic cu dlui. Interviul insa este spectaculos. Nu atat prin strategie cat prin atitudine. Este prima pozitionare de ani buni a unui lider notabil care anunta o schimbare de orizont predictiv in politica romaneasca.

As fi rezervat cu privire la optimismul devoalat in interviu dar tinand cont ca vine de la cine vine, si stiind la prima mana cum gandeste si ce track-record are VS, il iau in serios. E de meditat. Ce zice in esenta:

1. “Daca avem insa in vedere o simpla raportare matematica la modul in care se structureaza electoratul in Romania, dreapta ar trebui sa castige fara probleme. Doar oamenii politici vor fi culpabili de pierderea acestei sanse.”

2. “De peste 20 de ani, un principiu strategic pe care PSD l-a pus in permanenta in aplicare a fost sa dezbine dreapta, iar acum miscarea pe care o fac cu Tariceanu face parte din aceasta strategie de dezbinare a dreptei.”

3. “Cine castiga prezidentialele poate dupa aceea sa refaca peisajul parlamentar si cum s-a intamplat asta de multe ori in ultimii ani, este previzibil sa se realizeze acest lucru chiar inainte de alegerile din 2016.”

Ce observatii am:

1. PDL si PNL au evitat prostia cu fuziunea inainte de alegeri. Deci cumva s-au evitat disfunctionalitatile si distrugerea camapaniei pe fond de reasezare, reorganizare, negocieri interne si fuziune. Asta insa nu asigura victoria.

2. Cred ca si daca are dreptate in analiza sa, VS greseste ca anunta acest orizont mai optimist acum. Astia se vor relaxa, ajund de se si vad invingatori si o sa-i vedeti acum ca in loc sa fie speriati sau motivati vor incepe sa faca ministere si guverne din cutite si pahare si sa faca ce stiu ei mai bine…

3. Cum ai face-o, cum ai pune-o, e pentru prima data in ani cand un oarece orizont mai optimism este anuntat de un lider de opinie notabil. O fi de bine, o fi de rau… ramane de vazut.

Leave a Reply