Contagiunea socialistă şi anticorpii

In sfarsit chestiunea e pusa pe tapet in mod stiintific. Cercetatorii de la Duke University si Universitatea din Munchen investigeaza stiintific o realitate pe care multi dintre cei care au avut experienta directa a socialismului o intuiau:

Cu cat indivizii sunt mai indelung expusi socialismului cu atat creste probabilitatea ca ei sa se comporte imoral, sa insele si triseze. Cu cat cineva este mai mult si intens inconjurat de socialism si socialisti cu atat standardale sale etice sunt diminuate si comportamentul sau inclina in directia inselaciunii si egocentrismului interesat. Interesant dar nu surprinzator pentru noi.

Prin comparatie comportamentul celor expusi sistemului capitalism este etic superior. Descrierea studiului si conjecturilor ce se pot face in jurul lui, aici, in The Economist şi reason.com.

Concluzia pentru noi romanii pare sa fie ca e groasa rau. Dupa ce ca era vai de noi, am mai trecut si prin 50 de ani de socialism. Si atunci de ce sa ne mai miram ca majoritarii au ridicat la putere un Ponta?! Ca voteaza cu entuziasm un Voiculescu?
Sa ne miram ca exista totusi o minoritate raspandita in toate paturile sociale care inca mai pastreaza anticorpii impotriva acestei patologii sociologic-politice care e socialismul si doctrinele ce deriva din aceeasi tulpina de virusi ideologici.

Asta e miracolul.

Leave a Reply