Sociologia tranziţiei. Familia Năstase, oameni fini

Paul Dragoş Aligică

Sociologia tranziţiei. Un nou episod. “După ce săptămâna trecută Răducu Mazăre a inaugurat un bar pe plaja din staţiunea Mamaia, sâmbătă seara şi Andrei Năstase a deschis un club de fiţe în Neptun.”

Era o vreme când Năstase Senior colecţiona tablouri, ne rupea maxilarul cu referiri la Sebastian de Grazia, Machiavelli in Hell şi Dialogue aux enfers entre Machiavel et Montesquieu (extensii probabil ale dialogurilor în cabinet între el şi rafinatul consiler-jurnalist-umanist, Emil Hurezeanu) şi în general făcea o poză de despot luminat post-renascentist.

Date fiind premisele de familie şi teza sociologică potrivit căreia primei generaţii de parveniţi şi noi îmbogăţiţi ai tranziţiei îi urmează în famile una educată, responsabilă şi cu simţ civic, te aşteptai ca ăla micu să fie ceva de capul lui. Totuşi. Condiţii a avut. Sebastian de Grazia, nu?

Dar ce aflăm? Club de fitze. Din câte chestii se puteau face, dacă tot era să faci ceva – pornind de la aşteptările şi nivelul semnalizat din familie în afară (exemple: think-tank, ziar, centru de cercetare, centru de educaţie, revistă, fundaţie socială etc.) până la urmă neamul prost, tot neam prost. Club de fitze. Exact ce te aştepţi şi ce era nevoie.

Asta e. Poţi să bagi în ei cât cuprinde – bani, status social, relaţii- centrul de gravitaţie tot acolo e: Club de fitze. Familia Năstase. Oameni fini.

“Cred că avem de învăţat de la Radu Mazăre şi chiar e un exemplu”, a completat fiul fostului premier. El a adăugat că are susţinerea familiei şi că s-a gândit să-şi aducă şi tatăl la Neptun. La deschiderea clubului Bonton Breeze a cântat Connect-R, spre deliciul turiştilor veniţi la Neptun, dar mai ales al turistelor, care au stat la coadă pentru a primi un autograf de la celebrul cântăreţ. – Observator de Constanţa

Sebastian de Grazia, Dialogue aux enfers entre Machiavel et Montesquieu, Machiavelli in Hell, Connect-R.

2 Responses to “Sociologia tranziţiei. Familia Năstase, oameni fini”

  1. Nea says:

    Şi Hurezeanu e rafinat, bănuiam eu.

  2. Livros de filosofia, psicologia revistas, artigos de psicologia, sociologia revistas, artigos de sociologia, psicologia do desenvolvimento, psicologia clínica, psicologia social, psicologia organizacional, psicologia da saúde, psicologia da personalidade, transtorno de personalidade, psicologia cognitiva, psicologia geral, neuropsicologia, psicopatologia, psiquiatria.

Leave a Reply