Monica Macovei: L-am actionat in judecata pe europarlamentatul PSD Catalin Ivan pentru acuzatii mincinoase si defaimare

Monica Macovei:

L-am dat in judecata pe europarlamentarul Catalin Ivan pentru repetatele acuzatii mincinoase, denigratoare si defaimatoare facute la adresa mea cum ca as fi fost anchetata de o “Comisie de etica” a Parlamentului European. Am dat in judecata si postul Antena 3 care a preluat acuzatiile mincinoase ale lui Catalin Ivan fara nicio verificare si a adaugat comentarii denigratoare la adresa mea. Am depus in instanta cele 2 actiuni civile pe data de 28 decembrie 2012.

Acuzatiile mincinoase lansate de Catalin Ivan au fost infirmate de oficiali ai Parlamentului European printr-o scrisoare care spune clar ca acuzatia adusa de Catalin Ivan in legatura cu cercetarea mea de o “comisie de etica” este “informatie falsa, acuzatie falsa si […] de neacceptat” (detalii aici). In loc sa isi ceara scuze publice ca a dezinformat opinia publica si ca a mintit, Catalin Ivan a continuat sa ma atace si sa ii denigreze inclusiv pe membrii Parlamentului European care i-au dezmintit minciunile.

Atitudinea vadit rauvoitoare si declaratiile mincinoase ale lui Catalin Ivan nu pot fi justificate sau scuzate de faptul ca s-a aflat in campanie electorala. Declaratiile sale sunt cu atat mai grave cu cat este seful delegatiei PSD in Parlamentul European si stie foarte bine comisiile si procedurile din Parlamentul European, inclusiv faptul ca acesta nu are o “Comisie de etica”.

Am actionat, de asemenea, in judecata si postul de televiziune Antena 3 care a preluat acuzatiile mincinoase ale lui Catalin Ivan fara sa le verifice nici la Parlamentul European si nici cu mine si a adaugat comentarii defaimatoare. Postul Antena 3 a devenit astfel partas la minciunile PSD, a manipulat opinia publica, in dispret fata de normele deontologice pe care orice institutie de presa si ziarist de buna credinta ar trebui sa le respecte. Antena 3 a sustinut cu rea credinta acuzatii false, mincinoase de natura sa-mi distruga imaginea, reputatia si credibilitatea.

Am aparat mereu libertatea presei si reamintesc regula de baza a unei presei libere: faptele sunt adevarate, iar opiniile sunt libere. In cazul acuzatiilor de fata, atat Catalin Ivan, cat si Antena 3 au incalcat aceasta regula, mintind cu rea credinta asupra unor fapte. Nimic nu a impiedicat patronii, realizatorii ori moderatorii de la postul de televiziune Antena 3 sa faca o minima verificare si sa intrebe Parlamentul European daca exista o Comisie de etica (nu exista!) si daca sunt cercetata pentru ceva (nu sunt!), sau cel putin sa imi fi cerut opinia.

Este vadit ca exista o campanie de denigrare impotriva mea gandita de USL si “Vocea Rusiei”. Asta dovedeste ca ii deranjeaza ca vorbesc si expun ilegalitatile pe care USL le comite. Voi continua sa fac asta.

La o campanie similara de denigrare am fost supusa de acelasi PSD cand, in calitate de avocat si membru al Asociatiei pentru Drepturile Omului (APADOR-CH, Comitetul Helsinki), faceam plangeri la CEDO pentru romanii ale caror drepturi au fost incalcate de autoritati ale statului, iar pana astazi am castigat 20 cazuri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Atunci mi se spunea ca, daca fac plangeri impotriva Guvernului roman la CEDO, imi fac de ras tara, deci o “tradez”. In realitate, toate aceste cazuri castigate au determinat schimbari legislative si in practica autoritatilor, care au intarit drepturile cetatenilor si au determinat progrese in instaurarea democratiei.

Am anuntat la sfarsitul anului 2012 ca nu voi tolera minciunile si impostura politicienilor sau a altora care, prin actiunilor lor de incalcare a Constitutiei si a statului de drept, fac rau Romaniei, incearca sa isi acopere actiunile contrare interesului national discreditand pe plan intern si extern vocile care ii critica (detalii aici).

Campania USL nu ma sperie si ii asigur pe toti ca voi continua sa atrag public atentia ori de cate ori legea va fi incalcata ori drepturile oamenilor vor fi amenintate.

Leave a Reply